Disney+: «The Mandalorian» - Star Wars + Western = Sant!
6Total vurdering

Døren til den lille kantinaen går opp, og en maskert dusørjeger står i inngangen. Banditter, bøller og andre lyssky skikkelser stopper det de driver med.

Rommet blir stille, mens alle ser opp på nykomlingen. Han går selvsikkert bort til baren mens noen av de modigere kriminelle reiser seg opp. Det tar ikke lang tid før en slåsskamp er i gang. Og like raskt som den begynte, er den slutt. Den maskerte dusørjegeren har sin fange, og to banditter ligger livløse igjen på gulvet.

Det er som scene hentet rett ut av en western-film. Men dette er The Mandalorian, Star Wars’ første «live action» serie. Og med lanseringen av Disney+ her i landet, er det endelig Norges tur til å se den første sesongen av denne fantastiske serien.

Etter Imperets fall

Det er fem år siden det onde Imperiet tapte krigen mot Opprøreralliansen. Til tross for at krigen er over, er det fremdeles lovløse tider i de mindre siviliserte områdene av galaksen. Det er her vi møter den mystiske dusørjegeren, en av de beryktene Mandalorianerne. Etter å ha godtatt et uvanlig oppdrag på vegne av en agent fra det beseirede Imperiet, blir dusørjegeren forsørger for en liten, grønn skapning som flere er villig til å drepe for å få tak i.

The Mandalorian  | TV Series (2019– ) 2400min | Action, Adventure, Sci-Fi | TV Series (2019– ) Summary: The travels of a lone bounty hunter in the outer reaches of the galaxy, far from the authority of the New Republic.
Countries: USALanguages: English

I serien møter vi en knallsterk gjeng skuespillere som ser ut til å være som skapt for Star Wars-universet. I rollen som den Mandaloriske dusørjegeren ser vi chilenske Pedro Pascal. Jeg skulle til å skrive at mange vil kjenne igjen Pascal fra serier som Game of Thrones og Narcos, men det blir isåfall på stemmen, for i denne serien er han kledd fra topp til tå i heldekkende Star Wars-rustning. Men til tross for denne utrustningen, kommer både personlighet og menneskelighet gradvis frem etter hvert som vi blir kjent med ham.

Her møter vi også Carl Weathers som den sleipe dusørjegeren Greef Karga, Gina Carano som eks-spesialsoldat Cara Dune og selveste Werner Herzog som den kyniske Imperie-agenten The Client. I tillegg gir Nick Nolte stemmen til fuktfarmeren Kuiil, mens Taika Waititi, som også regisserer en av episodene, gir stemmen til den morderiske (og hysteriske) roboten IG-11. Det er andre spennende skuespillere jeg kunne ha nevnt, men jeg vil gjerne holde på noen av overraskelsene. Hint: Se om du kan finne Mark Hamill i serien. Det er ikke så lett!

Fra venstre: Kuiil (Nick Nolte), IG-11 (Taika Waititi), The Mandalorian (Pedro Pascal), Cara Dune (Gina Carano) og Greef Carga (Carl Weathers)

Et nytt håp?

Jeg er vel det man mildt sagt kan kalle en Star Wars-nerd. Star Wars var det som vekket filminteressen i meg som barn, og jeg har alltid hatt et positivt og avslappet forhold til dette fantastiske filmuniverset. Men det har vært leit å se hvordan Star Wars-fans blir mer og mer uenige og splittet, noe som har ført til stygge saker med mobbing og trakassering de siste årene. Heldigvis ser de aller fleste fans ut til å være enige i én ting: The Mandalorian er knallbra!

Jeg skriver mer om Star Wars-fans og fandom i denne artikkelen.

Det er produsent Jon Favreau og Dave Filoni (som var «læregutten» til George Lucas i flere år), som står bak serien. Det er tydelig at disse gutta virkelig vet hva Star Wars er, og hva det betyr for mange. The Mandalorian våger å gå utenfor den godt opptråkkede stien vi har sett i filmene. Her er det ingen episke stjerneslag, skjebneutvalgte Jediriddere eller en galakse som vakler mellom det gode og det onde. Istedet befinner vi oss i gråsonene. Skalaen er mindre, og føles ofte langt mer personlig enn det vi har sett tidligere. Og til tross for at jeg selv liker alt som er gitt ut av Star Wars-filmer til nå, føler jeg sterkt at Favreau og Filoni er et nytt håp for Star Wars-universet. Dette er definitivt gutta som burde styre skuta videre!

Den tyske filmlegenden Werner Herzog spiller The Client

Star Wars western

Det er ikke helt uvanlig å sammenligne Star Wars med western. George Lucas hentet inspirasjon fra flere forskjellige sjangre og filmskapere, slik som blant annet westernlegenden Sergio Leones klassiske filmer. For Jon Favreau og Dave Filoni var det da naturlig å bygge videre på denne inspirasjonen. Dette er ren western, eller så ren det kan bli med romskip og laserpistoler, og det skinner tydelig igjennom i hver av episodene. Her ser vi pistoldueller, støvete småbyer, kantiner fulle av banditter og skuddvekslinger mot skurker på taktoppene. Musikken til den svenske komponisten Ludwig Göransson er som hentet rett ut av The Good, The Bad and the Ugly. De rir til og med ned i soldnedgangen opp til flere ganger.

Barnet aka Baby Yoda

Nå må jeg gi en liten spoiler-advarsel. Om du vil oppleve The Mandalorian uten å vite noe av handlingen på forhånd, og du har vært så heldig å unngått alt snakket på internett til nå, vil jeg råde deg til å slutte å lese. Vi skal snakke om «Baby Yoda».

Mye av handlingen i The Mandalorian dreier seg om et barn vår maskerte dusørjeger finner. Dette er på ingen måte et normalt barn, men en 50 år gammel grønn liten skapning fra samme rase som Jedi-mesteren Yoda. Internett ble snudd på hodet da «Baby Yoda» først dukket opp i serien, og den lille fyren ble raskt et popkulturfenomen.

Et bånd bygges mellom barnet og dusørjegeren, som gradvis mykner opp og setter spørsmålstegn ved sin ellers iskalde og voldelige fortid. Det føles veldig som den klassiske manga-serien Lone Wolf and Cub av Kazuo Koike og Goseki Kojima. Og Star Wars har ikke alltid vært like heldig med sine «søte og uskyldige» skikkelser. Men Baby Yoda ser ut til å mykne opp hjertene til selv de mest kyniske og utbrente Star Wars-fans. Werner Herzog innrømmet selv at han begynte å gråte da han så den svært så livaktige spesialeffektdukken.

Baby Yoda fant veien inn til alles hjerter. Og nå er han på vei til ditt!

Star Wars på sitt beste

Du har sikkert forstått hvor godt jeg liker denne serien. Dette er virkelig Star Wars på sitt beste, og jeg har troen på Disneys og Lucasfilms’ planer om å utforske dette fantastiske universet i serieformat i årene framover.

Jeg kunne skrevet mye mer om The Mandalorian. Jeg kunne skrevet om de nye filmteknikkene serien bruker for å skape de flotte landskapene. Jeg kunne skrevet om hvordan serien dropper dataanimasjon til fordel for fysiske effekter og «animatronics». Jeg kunne skrevet om hvordan serien tar inspirasjon fra animasjonsseriene og det utvidete Star Wars-universet vi ser i bøker og spill. Jeg kunne skrevet mer om de helt sinnsyke action-scenene. Jeg kunne skrevet om så mye. For dette er en serie som leverer på alle disse punktene!

Men er det ikke bedre at du heller fyrer opp Disney+ så fort det er tilgjengelig? For dette bør du ikke gå glipp av!

Den første sesongen av The Mandalorian kan sees på Disney+ fra 15. september. Sesong 2 kommer i oktober!

Delta i diskusjonen