Disney+: «Hamilton» - Den nye musikal-klassikeren!
6Total vurdering

1776, New York. En ung mann går nedover landgangen og ser seg rundt på den travle havna. Han har kommet til New York for å søke lykken. Ønsket om å være en del av noe større sitter dypt inne, og her har han havnet midt oppe i en kruttønne av misnøye mot det engelske monarkiet.

Men hva kan være verre enn der han kom fra? Moren hans er død, faren hans stakk av, fetteren som skulle forsørge ham begikk selvmord, og landsbyen på øya i Kariben han vokste opp på blåste bort i en orkan. Men han har ikke gitt opp!

Dette er historien om Alexander Hamilton, og hadde det ikke vært for musikalen om livet hans, er sjansen vært stor for at du aldri ville ha hørt om ham. Denne impulsive ildsjelen gikk fra å være foreldreløs og fattig til å bli en av George Washingtons nærmeste offiserer i den amerikanske revolusjonen. Senere ville han finne veien inn i politikken og bli en av Amerikas landsfedre. Og i motsetning til flere av hans nærmeste kollegaer, var han en abolisjonist.

Så hvorfor skal vi egentlig bry oss om Alexander Hamilton? Han var vel ingen Washington, Jefferson eller Adams? Og i musikalform attpåtil? Er vi ikke egentlig her for å snakke om film? Vel, med mindre du har levd under en stein de siste årene, har du allerede hørt om musikalen Hamilton.

Aaron Burr (Leslie Odom Jr.) og Hamilton (Lin-Manuel Miranda)

Mirandas mesterverk

Hva skjer om du kombinerer klassiske Broadway-musikaler som Les Miserables med rap og hiphop à la Jay Z og The Notorious B.I.G. og Eminem? Dette var spørsmålet musikeren og skuespilleren Lin-Manuel Miranda stilte seg etter å ha lest Ron Chernows bok Alexander Hamilton. Det gikk opp for Miranda at Hamiltons liv hadde mange likhetstrekk med moderne hiphop-historier: å skrive seg ut av fattigdom, gripe muligheter, havne i trøbbel, rote det til med damene og bli skutt av en rival. Med andre ord, en skikkelig «rags to riches»-historie. Inspirasjonen kom raskt, og Miranda begynte på et seksårs langt prosjekt som skulle bli en av tidenes mest populære musikaler.

Hamilton (2020) 160min | Biography, Drama, History | 3 July 2020 (USA) Summary: The real life of one of America's foremost founding fathers and first Secretary of the Treasury, Alexander Hamilton. Captured live on Broadway from the Richard Rodgers Theater with the original Broadway cast.
Countries: USALanguages: English

Disneys opprinnelige plan var å vise Hamilton på kino i 2021, men så kom Covid-19. Heldigvis hadde mediegiganten sin flunkende nye strømmekanal, Disney+, og det ble bestemt at musikalen skulle få plass på denne et år tidligere enn planlagt. Versjonen vi har fått se er et opptak av en av Broadway-forestillingene fra 2016, men den har blitt bearbeidet og tilpasset til filmformatet, med ekstra nærbilder og kameraføringer et vanlig teaterpublikum ikke ville fått med seg. Resultatet er enestående.

Frihetens sønner

Musikalen begynner med en innledning der hele rollebesetningen forteller om livet til Alexander Hamilton (spilt av Lin-Manuel Miranda), hans ankomst i New York, de viktige menneskene i livet hans og hans død. I New York møter han den forsiktige og konservative Aaron Burr (Leslie Odom Jr.) som også tar rollen som musikalens fortellerstemme. På en taverna møter Hamilton også den franske adelsmannen Marquis de Lafayette (Daveed Diggs), skredderen Hercules Mulligan (Okieriete Onaodowan) og den idealistiske abolisjonisten John Laurens (Anthony Ramos). Dette blir starten på et sterkt vennskapsbånd mellom de fire, og Hamiltons engasjement i revolusjonen mot England.

I musikalens første akt blir vi med fra revolusjonens begynnelse og det første nederlag mot England til det avgjørende slaget ved Yorktown. Hamilton får jobb som sekretæren (og senere offiser) til general George Washington (Christopher Jackson). Imellom slagene møter Hamilton også Schuyler-søstrene, og det tar ikke lang tid før Hamilton gifter seg med Eliza Schuyler (spilt av Philippa Soo).

Den første akten av Hamilton slutter med et spørsmål om hva fremtiden vil bringe, med et svar om at selv om det vil bli gjort en del feil, vil folket gjøre sitt beste med friheten og uavhengigheten det har fått. Hamilton får seg jobb som advokat, men finner raskt veien inn i politikken sammen med landets første president, George Washington.

Lafayette (Daveed Diggs), Mulligan (Okieriete Onaodowan), Laurens (Anthony Ramos) og Hamilton (Lin-Manuel Miranda)

Landets fedre

Musikalens andre akt følger Hamiltons liv fra etterkrigstiden og fram til hans død. Året er 1789, og den ambisiøse og fremadstormende Hamilton klatrer videre opp i den nye regjeringen. Han møter motstand når den tidligere ambassadøren til Frankriket, Thomas Jefferson (spilt av Daveed Diggs) kommer hjem for å representere Virginia. En av musikalens mange genistreker er å gjøre politiske debatter om til såkalte «rap battles». Politikk har aldri vært så gøy å se på.

Ingen vil påstå at Hamilton var et skinnende eksempel på dyd og moral, og i denne akten kommer noen av hans mørkere sider fram. Han var impulsiv og sta. Hans utroskap med Maria Reynolds (Jasmine Cephas Jones) ledet til landets første sex-skandale og slutten på hans presidentambisjoner. Det er heller ikke urimelig å si at han bagatelliserte faren ved dueller, noe som førte til at hans sønn Philip (Anthony Ramos) ble drept i en pistolduell.

Som vi blir fortalt i starten av musikalen, mister Hamilton selv livet i en pistolduell mot Aaron Burr.

Thomas Jefferson (Daveed Diggs) og Alexander Hamilton (Lin-Manuel Miranda)

Kongens tale

Jonathan Groff har rollen som kongen av England, George den Tredje. Den gale monarken dukker opp flere ganger i løpet av musikalen for å dele sine syn på tingenes tilstand. Her henvender kongen seg mer til publikum, med tirader av hysteriske trusler og sutring. Groff spiller kongen som den mentalt ustabile sosiopaten som han angivelig var, og synger så spyttet flyr, noe som gjorde at Lin-Manuel Miranda ga ham klengenavnet «GroffSauce».

Kongen av England, George den Tredje (Jonathan Groff)

Elefanten i rommet

I likhet med den historiske Hamilton, har ikke musikalen inspirert av hans liv unngått kontrovers. Det nye søkelyset på rasisme og politivold i USA, og de medfølgende Black Lives Matter-demonstrasjonene har satt filmer, serier og andre medier under lupen. Innhold eller budskap oppfattet som rasistisk, selv i form av velmenende fiksjon og humor, har medført at flere filmer har blitt fjernet fra strømmekanaler og at serier har blitt kansellert.

Hamilton ble i stor grad utviklet, produsert og fremført av fargede musikere, skuespillere og produsenter. Musikalen fremstiller en stilisert versjon av Hamiltons liv der historisk korrekthet ofte må vike for god dramaturgi. Hamilton var selv en idealistisk abolisjonist, men det samme kan ikke sies om flere av historiens andre roller. Både Thomas Jefferson og George Washington, som Hamilton jobbet tett med over mange år, eide slaver. Det samme kan sies om Schuyler-familien som Hamilton giftet seg inn i. Og til tross for at slaveri blir kritisert flere ganger i handlingen, har det at musikalen fremdeles feirer noen av disse menneskenes liv, ført til noe misnøye på sosiale medier.

President George Washington (Christopher Jackson) og Alexander Hamilton (Lin-Manuel Miranda)

En ny klassiker

Hamilton treffer på alle punkter. Dette en historie om Amerika da, fortalt av Amerika i nå. Lin-Manuel Mirandas historie om Alexander Hamilton er full av drama, tragedie, humor og selvfølgelig fantastisk musikk. Selv er jeg i utgangspunktet ingen fan av hiphop eller RnB, men Hamilton fikk meg til å lytte ekstra nøye. Hamilton har inspirert til en ny interesse for historie hos både unge og voksne verden over, og regnes nå som en av tidenes mest populære musikaler.

Hamilton er i første omgang en historie om en av Amerikas landsfedre. Selv om den i første omgang er en nokså fri tolkning av historien, er den også politisk. Når Marquis de Lafayette (Daveed Diggs) sier «Immigrants, we get the job done» til Alexander Hamilton i sangen «Yorktown, The World Turned Upside Down», må musikken stoppe opp et øyeblikk for å vente på at publikum blir ferdig med å juble. Dette er en av musikalens mange små stikk mot visse politiske tendenser i USA og resten av verden.

Teksten i George Washingtons avskjedsang «One Last Time», der presidenten ydmykt velger å gi fra seg makten til for landets beste, oppleves nesten som en kalddusj til visse maktsyke statsledere den dag idag. Sangen er inspirert av, og inneholder deler av, den faktiske avskjedstalen til Washington. Washington og Hamilton synger:

«Though, in reviewing the incidents of my administration, I am unconscious of intentional error. I am nevertheless too sensible of my defects not to think it probable that I may have committed many errors. I shall carry with me the hope that my country will view them with indulgence, and that after forty-five years of my life dedicated to its service with an upright zeal, the faults of my incompetent abilities will be consigned to oblivion.»

Schuyler-søstrene Eliza (Philippa Soo), Angelica (Renée Elise Goldsberry) og Peggy (Jasmine Cephas Jones)

Treffer meg midt i hjertet

Da Hamilton hadde sin premiere på Broadway for noen år siden, og senere fant veien til Spotify, tenkte jeg ikke stort på den. En hiphop-musikal om Amerikas landsfedre? Jeg hadde vanskelig for å se for meg at dette var noe jeg ville komme til å like. Og selv da hype’en nådde vår side av Atlanterhavet, gikk det en god stund før jeg så nærmer på hva alt oppstyret handlet om.

Men så kom jeg over en trailer av In the Heights, Lin-Manuel Mirandas første Broadway-musikal. So mange andre filmen ble den utsatt på grunn av Covid-19. Men musikken til Miranda, ja, bare musikken fra traileren traff meg midt i hjertet. Da ble det plutselig veldig lett å finne fram Hamilton på Spotify for første gang.

Og hvordan det gikk, har du kanskje fått et godt inntrykk av nå. Dette er uten tvil den beste musikalen jeg har sett.

Lin-Manuel Mirandas Hamilton kan oppleves på Disney+ fra 15. september.

Delta i diskusjonen