Sjefsetterforsker Jens Møller og hans etterforskere i København-politiet (foto: Per Arnesen).

Viaplay: «Etterforskningen» er en dansk politiserie av aller høyeste kvalitet!

6

Det er bare å konkludere med en gang! Etterforskningen er høstens foreløpig beste serie og vi vil ha mer fra Jens Møller og hans etterforskningsgruppe.

Saken om den forvunnede svenske journalisten Kim Wall og den påfølgende etterforskningen opptok en hel verden. At det skulle bli laget en spillefilm, dokumentarfilm eller en TV-serie kom som en selvfølge. At det allerede var et dokumentarteam som lagde et prosjekt med oppfinneren Peter Madsen og hans oppfinnerkrets da saken startet var for godt til å være sant. Into the Deep (2020) fikk stor oppmerksomhet ved premieren på Sundance filmfestival og ble kjøpt av Netflix. Så begynte en konflikt mellom filmskaperne og enkelte medvirkende og siden har lanseringsdato blitt satt på vent.

Bedre enn Broen

Dette er utvilsomt den mest omtalte drapssaken i Skandinavia i moderne tid og det første prosjektet som omhandler Kim Wall er miniserien Etterforskningen. Ser man dette fra produksjonssiden er det høyst interessant med en prominent svensk person savnet i Danmark. Plutselig har du TV-seere i to land som sitter klistret til skjermen. Det er som TV-serien Broen hvor begge landene er involverte i en etterforskning, bare at det er mer edruelig og mange hakk bedre.

I starten introduseres vi til sjefsetterforsker Jens Møller, spilt av Søren Malling kjent fra TV-serien Forbrytelsen. I samarbeid med advokaten Jakob, Pilou Asbæk, er de i sluttfasen på en drapssak, men sluttresultatet samsvarer ikke med deres etterforskning. Så får Møller beskjed om at en svensk journalist er savnet i København og vi blir vitne til opptrapping av saken og den daglige utviklingen av den.

Selv om vi i stor grad husker mye av saken fra nyhetene da dette skjedde, er dette i aller høyeste grad spenning på høyt nivå. Det er en politiserie hvor vi følger etterforskerne i deres miljø og hvordan de ser på hver eneste spor og teori samt nøster i enhver løs tråd. Frustrasjonen bygges gradvis opp for Jens Møller og hans etterforskningsgruppe for å finne håndfast og solide bevis i saken.

Pilou Asbæk har rollen som sjefsetterforsker, mens Søren Malling spiller sjefsetterforskeren.

Ekte og troverdig

 

Etterforskningen og rollene føles ekte og troverdig. I tillegg til samspillet mellom Jens og advokaten Jakob, skaper også det tette båndet til Jens Møllers høyre hånd Maibritt, Laura Christensen, svært god dynamikk. Og ikke minst etterforskeren Musa som har en annen etnisk bakgrunn. I motsetning til frn konstruerte og karikerte Broen, som var en svært god serie i seg selv, er dette en ærlig og redelig serie som føles realistisk. Den er lavmælt, karakterene er underspilt og den viser stor respekt for saken. Serien er ikke sensasjonsjagene, slik som enkelte hadde fryktet, men fokus ligger på offeret og ikke på den skyldige.

Det er noe avslappet og naturlig med dansk, alt virker mer troverdig enn lignende serier fra andre land. Denne dramatiseringen fyller våre nysgjerrige behov for å vite mer om saken. Det er en balansert fremstilling, alle sider får komme til, og det er interessant å være en slags flue på veggen i denne etterforskningen. Kameraet er ledig og bevegelig, nesten observerende på en slags halvdokumentarisk tilnærming. På smart vis bygger den opp en spenningskurve i hver episode som elegant leder mot en avsluttende cliffhanger og som gir oss en trang til å se neste episode.

Rolf Lassgård har rollen som Kim Walls far i den danske serien.

Det som nå er en miniserie på seks episoder kunne fint ha fungert som en lengre spillefilm. Den har kinofilmens kvaliteter når det kommer til det tekniske, det visuelle, det fortellermessige og ikke minst skuespillet. På den andre siden gir TV-formatet historien muligheten til å ta seg bedre tid og la følelser utspille seg. Spesielt gjelder dette med forholdet mellom Jens Møller og Kim Walls foreldre Joachim, spilt av Rolf Lassgård, og moren Ingrid, spilt av Pernilla August. Samtalene mellom disse er svært rørende øyeblikk med sterke scener. Kanskje fordi man vet at serien er laget i nært samarbeid med Jens Møller og Kim Walls foreldre.

Regi av høyeste kvalitet

Tematisk er serien innom pressen og tabloidenes trang til å stadig komme med nyheter fra saken og hvordan de hele tiden jager etter vår sjefsetterforsker. Det handler også om hvordan en slik sak blir det som tar all tid på bekostning av det andre. Møller må sette alt annet til side i saken som krever all hans tid.

Regien er av aller høyeste kvalitet fra det som kanskje er den mest spennende regissøren i Danmark nå. Etterforskningen er skrevet og regissert av Tobias Lindholm som slo gjennom med det svært gode fengselsdramaet R (2010). Allerede her hadde Pilou Asbæk hovedrollen og siden har han fulgt i Lindholms filmografi gjennom de kritikerroste og prisbelønnede filmene Kapringen (2012), som vant pris på filmfestivalen i Venezia og Krigen (2015) som ble Oscar-nominert for beste utenlandske film. Han har også laget to episoder for David Finchers Mindhunters.

Etterforskningen er en miniserie på seks episoder som har premiere på Viaplay mandag 28. september.