Georgisk debutant gjorde reint bord i San Sebastian

Den georgiske filmskaperen Dea Kulumbegashvilis første spillefilm Beginning vant Gullskjellet i San Sebastian. Filmen vant fire topppriser inkludert beste film og beste regissør. 

Historien om et fellesskap av Jehovas vitner i en isolert landsby i Georgia i etterkant av et ekstremistisk angrep vant også beste manus og beste skuespillerinne for Ia Sukhitashvili. «Beginning» ble satt til premiere på filmfestivalen i Cannes til den ble avlyst på grunn av pandemien. San Sebastian-festivalen i Nord-Spania gikk, men under koronavirusbegrensninger.

Den 68. filmfestivalen i San Sebastián, som startet med Woody Allens Rifkin’s Festival, avsluttet med prisutdelinger lørdag kveld.

Andre høydepunkter inkluderer Florian Zellers Oscar-håp The Father, ble vinneren av Publikumsprisen. Hovedrolleinnehaver Anthony Hopkins er en sterk Oscar-kandidat i rollen som en mann som kjemper mot demens. Mads Mikkelsen tok Sølvskjellet for beste skuespiller for sin rolle som en beruset lærer i Thomas Vinterbergs Et glass til (Druk). Årets Ærespris gikk til Viggo Mortensen.

Både Gullskjellvinneren Beginning og  Et glass til vises på året BIFF i Bergen.

Prisvinnerne i hovedkonkurransen

Gullskjelelt for beste film: Beginning, Dea Kulumbegashvili

Spesiell jurypris: Crock of Gold: A Few Rounds With Shane MacGowan, Julien Temple

Sølvskjellet for beste regissør: Beginning, Dea Kulumbegashvili

Sølvskjellet for beste skuespillerinne: Beginning, Ia Sukhitashvili

Sølvskjellet for beste skuespiller: Et glass til (Druk), Mads Mikkelsen

Beste manus: Beginning, Dea Kulumbegashvili og Rati Oneli

Beste kinematografi: Any Crybabies Around?, Yuta Tsukinaga