Danske kinogjengere strømmer til kinoene for Et glass til. Thomas Vinterbergs festivalsuksess hadde den beste åpningshelgen for en dansk film på syv år med 102 366 solgte billetter.

Filmen fikk drahjelp av det innflytelsesrike publikumsfremmende Biografklub Danmark, strålende anmeldelser i lokale medier og en stjernespekket rollebesetning ledet av Mads Mikkelsen.

Det er den beste åpningshelgen på en dramafilm siden Vinterbergs Jakten, som åpnet i 2013 med 118 913 solgte billetter. Resultatene er desto mer imponerende med tanke på gjeldende covid-19-restriksjoner, inkludert 500 maksimal kapasitet per sal, 2 kvadratmeter per kinogjenger i kinosalen og 4 kvadratmeter per kinogjenger i lobbyen.

Festivalsuksess

En runde til  ble plukket ut til Cannes, den hadde sin internasjonale premiere i Toronto, etterfulgt av en sterk visning i San Sebastian hvor Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe delte Sølvskjellet for beste skuespillere lørdag. Filmen hentet også Zinemaldia Feroz-prisen fra den spanske pressen, og Signis-prisen fra World Catholic Association for Communication.

Fire lærere og venner bestemmer seg for å teste Finn Skårderuds påståtte ‘teori’ om at mennesket er født med en halv promille for lite i blodet.

Alkoholen åpner sinnet

Filmens utgangspunkt er en teori av psykiater Finn Skårderud om at alkohol åpner sinnet for omverdenen og får kreativiteten til å blomstre.  Fire lærere og venner bestemmer seg for å teste Finn Skårderuds påståtte ‘teori’ om at mennesket er født med en halv promille for lite i blodet.

Teorien er Resultatet er oppsiktsvekkende. Både undervisningen og selvtilliten bedrer seg, og vennene begynner for alvor å kjenne seg levende igjen. I takt med at glassene fylles, opplever noen fremgang, mens andre sporer av. Det blir tydelig at alkohol har sine positive sider, men også at den slags dristige forsøk kan ha alvorlige konsekvenser.
Her hjemme får filmen premiere på Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) onsdag 7. oktober. Førpremieren i på Gimle kino i Oslo søndag 18. oktober ble utsolgt på en dag og det lagt ut billetter til en ekstravisning. Finn Skårderud vil være til stedet på førpremieren på Gimle.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært publisher og redaktør for Cinema siden 2008. Han har blant annet intervjuet Martin Scorsese, Robert De Niro, Woody Allen og Francis Ford Coppola. Som filmjournalist har han blant annet dekket filmfestivalene i Cannes, Berlin, Venezia, Moskva, Havanna, Marrakech, Roma, Taormina, Karlovy Vary og Jeddah Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen