Filmfestivalen i Zürich er i gang

(Zürich) Corona-pandemien har ikke satt en stopper for Zurich Film Festival fra å bli arrangert. Dette er en av de største og mest betydningsfulle filmfestivalene i Europa, og er blant de første festivalene som arrangeres etter at pandemien rammet verden.

Zurich Film Festival ble startet i 2005, og har siden den gang vokst i omfang og størrelse. I år vises hele 165 filmer. Av disse er 23 filmer verdenspremierer. Blant de mange filmene på programmet finner vi Maïwenns ADN, Viggo Mortensens Falling, Miranda Julys Kajillionaire og ikke minst Chloé Zhaos Nomadland, som vant Gulløven i Venezia. Den norske Sundance-vinneren Kunstneren og tyven av Benjamin Ree er en av 12 filmer som vises i festivalens konkurranseprogram for dokumentar.

Festivalen er kjent for sine mange stjernebesøk. Årets utgave er intet unntak. Det blir besøk av store navn som Johnny Depp, Juliette Binoche, Maïwenn og Ray Parker, som alle kaster glans på festivalens karakteristiske grønne løper!  Olivia Colman (The Crown, The Favourite) får en av hedersprisene. Hun kommer riktgnok ikke fysisk, men deltar virtuelt.

Våre favoritter

Vi har allerede rukket å få med oss en del filmer. En av våre store favoritter så langt er det lavmælte og gripende dramaet Supernova, med Oscar-vinner Colin Firth og Stanley Tucci i hovedrollene. De spiller et par som reiser på tvers av den britiske landsbygden for å besøke venner, familie og gjenoppleve fortiden. Tuccis karakter lider av demens, noe som gjør turen ekstra spesiell og krevende for dem begge. Supernova er en utrolig finstemt, rørende og uhyre velspilt film. Firth og Tucci har sjeldent vært bedre og de gjør noen av sine beste roller. Filmen skal etter planen ha norsk kinopremiere 8. januar 2021.

Who You Gonna Call? er en varm og høyst underholdene dokumentar om livet til artisten, låtskriveren og produsenten Ray Parker. Han er kanskje mest kjent for den Oscar-nominerte tittelmelodien til 80-tallsklassikeren Ghostbusters, men som dokumentaren viser har han gjort veldig mye annet og levd et mildt sagt innholdsrikt liv. Parker forteller åpenhjertig om opp- og nedturer, og filmen er proppfull av god musikk. Og for de av dere som lurer: Han er ikke lei Ghostbusters-låten.

Vi må også nevne en annen svært severdig dokumentar – The Truffle Hunters. Denne filmen, som er produsert av blant andre Luca Guadagnino, følger en gruppe eldre menn i skogen på jakt etter den svært ettertraktede hvite trøffelen. Filmen handler imidlertid ikke bare om selve trøffeljakten, men vel så mye om den inspirerende livsfilosofien til disse sjarmerende mennene. The Truffle Hunters er en innsiktsfull og høyst fascinerende dokumentar man ikke glemmer så lett.

Zurich Film Festival varer til og med søndag 4. oktober.

(Foto øverst: ©Josef Brunner for Zurich Film Festival)