Nå er det bevist – filmsmaken din påvirker hvor godt du takler koronapandemien

Spesielt en filmsjanger er verdt å kaste seg over hvis du vil forberede deg på krisesituasjoner. Det viser ny dansk forskning.

– Folk som ser mange skumle filmer har taklet koronakrisen bedre enn vennene deres som ikke har sett så mange filmer om fremmede invasjoner og zombie-apokalypse, sier skrekkforsker Mathias Clasen fra School of Communication and Culture ved Aarhus Universitet til DR.dk.

Studien ‘Pandemic practice: Horror fans and morbidly curious individuals are more psychologically resilient during the COVID-19 pandemic’ viser at mange av de som ser horrorfilmene har større motstandsdyktighet mot koronakrisen.

Sammen med tre forskerkollegaer har han studert hvordan skrekkfilmfans har taklet den første fasen av koronakrisen på våren sammenlignet med mennesker som ikke dyrker denne filmsjangeren.

The Walking Dead- handler ikke bare om å overleve i en verden blant de levende døde, men også om å beskytte seg mot de andre overlevende.

Krisehåndtering

Studien ble opprettet på grunnlag av en omfattende spørreundersøkelse, der Mathias Clasen og hans kolleger fikk svar fra 310 representativt utvalgte amerikanere. De har begge spurt hvilke filmer folk så, hvor ofte de så dem, og hva de syntes om dem. Folk ble også spurt om hvordan de håndterte en krise.

– Vi fant også ut at folk som ser på mange prepper-filmer (filmer der du forbereder deg på eller håndterer en katastrofe) – for eksempel om invasjoner av fremmede og zombier – begge har større psykologisk motstandskraft og til og med føler seg bedre forberedt, sier skrekkforskeren og utdyper:

– De visste rett og slett godt hva de skulle gjøre i supermarkedet og på apoteket og kjøpe når corona stengte samfunnet fordi de har sett mange filmer om felleskollaps.

Horror virker positivt

Forskerens avhandling viser at skrekkfilmer hjelper folk å øve på å håndtere negative følelser i et trygt miljø. Filmene kan dermed ha en positiv innvirkning på hvordan den pågående koronapandemien har blitt håndtert.

Forskerne lar resultater tale for seg selv.

– Jeg ble overrasket over hvor klare resultatene var. Vi kan tydelig se at det er en sammenheng mellom om du ser en skrekkfilm og hvordan din mentale tilstand var under koronaen, sier Clasen:

– Folk som ser på mange skrekkfilmer, har rett og slett bedre psykologisk motstandskraft i forhold til koronakrisen. De har færre søvnproblemer og generelt færre krisesymptomer enn mennesker som ikke ser skrekk.

Hereditary:er et familiedrama i en overnaturlig setting, og her kan du virkelig få teste fryktkontrollferdighetene dine.

Øvelse gjør mester

Årsaken, sier forskeren, er at skrekkfilmfans er vant til å regulere følelsene sine. For når du ser en film der jorden for eksempel står overfor sin nært forestående død, trener du deg selv i å justere følelsene dine opp og ned. Dette kan gjøres blant annet ved å kontrollere pusten eller tankene for å temme angsten, forklarer han.

– Folk setter seg selvfølgelig ikke og ser en film om en fremmed invasjon for å forberede seg på verdens sammenbrudd. Folk ser på filmene for underholdningens skyld. Men det er noe som tyder på at hjernen jobber med filmene som med enhver annen erfaring man har i den virkelige verden.

Her er forskeren egne horror-anbefalinger:

Disse filmene og tv-seriene mener Mathias Clasen kan trene din håndtering av negative følelser.

The Walking Dead: – Serien handler ikke bare om å overleve i en verden blant de levende døde, men også om å beskytte seg mot de andre overlevende. Den er ganske åpenbart å se om du vil trene koronafrykten din.

Hereditary: – Det er et familiedrama i en overnaturlig setting, og her kan du virkelig få teste fryktkontrollferdighetene dine. Det vil være en utfordring for folk flest å holde frykten på et nivå som er tålelig når de ser det. Det er bare skummelt.

Alive: – Det er en helt ny sørkoreansk skrekkfilm som er på Netflix. Den er ikke veldig bra, men det treffer fortsatt den eksistensielle angsten mange av oss går rundt med når vi er sendt hjem fra jobb. Det vil også være bra for å trene frykten din.