«Antebellum» - En grøsser uten grøss
2Total vurdering

Antebellum er tydeligvis ment å være en slags kommentar til et verdenssamfunn som stadig blir mer polarisert, og mer ekstremt. For å være mer spesifikk, så er Antebellum et forsøk på å kritisere, nei, å angripe rasisme og høyreekstreme holdninger, spesielt i USA. Det er derfor så trist å se hvordan filmen klarer å kløne til å kritisere noe så kritikkverdig.   

Antebellum kunne vært så mye mer enn det den endte opp med å bli. Og etter en flott åpning, der kameraet sakte beveger seg gjennom en sørstatsplantasje fra den amerikanske borgerkrigen, trodde jeg dette skulle bli riktig bra. Her blir en landlig idyll gradvis omgjort til et helvete for afroamerikanske slaver, til musikk som kunne vært hentet ut av en Jordan Peele-grøsser. Her blir en svart kvinne skutt og drept i sitt forsøk på å flykte mens hennes fortvilte ektemann må se på. Det er grusomt, og ikke så rent lite modig av filmskaperne, spesielt i en medieverden der alle er redde for å krenke. Jeg trodde jeg skulle få se noe ektefølt og brutalt, et bilde av en fortid deler av USA tydeligvis har valgt å glemme.

Det fikk jeg ikke.

Full sjangerforvirret

Antebellum (2020) 105min | Drama, Horror, Mystery | 18 September 2020 (USA) Summary: Successful author Veronica Henley finds herself trapped in a horrifying reality and must uncover the mind-bending mystery before it's too late.
Countries: USALanguages: English

Jeg forstår poenget og ideen bak Antebellum. Jeg leste at dette skulle være en slags grøsser om slaveri i sørstatene under den amerikanske borgerkrigen, med et innslag av nåtiden. Men denne sjangerforvirrede filmen er på ingen måte skummel, og da jeg så den satt jeg stadig og tenkte hvor bra dette ville blitt med Jordan Peele i registolen. Hva med Spike Lee? Til og med M. Night Shyamalan ville kunne gjøre noe bra ut av denne historien.

Men hva handler det om da? Jeg har vært litt nølende for å beskrive handlingen i mer detalj, fordi da går man raskt over i «spoilers». Det er resultatet når man velger å legge sin halvhjertede «twist» midt i filmen. Men her er altså en «spoiler warning».

Her er en creepy liten jente i en hotellkorridor. Så veldig originalt…

En slags handling

Men ok, la oss se på handlingen: vi befinner oss altså på sørstatsplantasjen jeg nevnte tidligere. Her blir svarte slaver tvunget til å arbeide i bomullsåkrene, voktet av brutale og morderiske sørstatssoldater. I denne triste tilværelsen møter vi Eden (spilt av Janelle Monáe), som er en vellykket sosiolog og foredragsholder.

Vent. Hva?!

Flashback til noen uker siden. Eden, som egentlig heter Veronica, drar til storbyen for å holde foredrag om afroamerikanske kvinners rettigheter i samfunnet, noe hun har skrevet en bok om. Dette temaet fremstilles i filmen så «woke» at det blir komisk.

Etter en feiring på byen med venninnene Sarah (Lily Cowles) og den ufrivillig morsomme og håpløst parodiske Dawn (Gabourey Sidibe), blir Veronica kidnappet, og våkner opp tilbake på plantasjen. Her har høyreekstreme historieentusiaster skjult en bomullsplantasje, komplett med kidnappede svarte slaver, midt inne i en historisk-tematisert fornøyelsespark. Formålet: leve som de gjorde i det de oppfatter som Amerikas storhetstid.

Ja, du leste riktig. Det er som noe Doctor Evil kunne ha funnet på.

Veronica (Janelle Monáe) og Dawn (Gabourey Sidibe) snakker med fans.

Et sjangerforvirret rot

Antebellum er ingen god film. Filmen er et bevis på at når man forsøker å blande for mange ingredienser sammen, blir resultatet som regel noe klineri. Denne «grøsseren» er på ingen måte skummel. Karakterene mangler både dybde og sjel, og skurkene er så skurkete at det virket som om de var hentet rett ut av en Bond-film fra 80-tallet. Sørstatssoldatene roper «blood and soil!» der de kommer marsjerende. Begrepet kommer egentlig fra Tyskland på 30-tallet, men hvem bryr seg vel om slike detaljer? Tydeligvis ikke filmskaperne (ja, jeg er klar over at det kan fungere som en henvisning til Charlottesville-opptøyene i 2017).

Riktignok er det noen visuelt flotte scener og hint av gode ideer, som med den åpningsscenen jeg nevnte i starten. Men det eneste skumle med Antebellum hvordan filmskaperne ikke klarte å gjøre en grøsser om slaveri til noe skummelt.

Spar heller popcornet til bedre filmer.

Antebellum har premiere 9. oktober.

Om forfatter

Eirik Bull er filmjournalist og kritiker. Han har utdanning innen film- og tv-produksjon, markedsføring og merkevareledelse. Eirik er redaktør for den engelskspråklige filmnettsiden FilmLore og er skriver frilans for Cinema. Han har en stor interesse for science fiction, fantasy, mytologi og popkultur.

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen