Trailerpremiere: «Den største forbrytelsen» – om jødeforfølgelsene i Norge under krigen

I år er det 75-år siden frigjøringen av Norge etter andre verdenskrig. I et jubileumsår for freden kommer den første norske storfilmen som skildrer jødeforfølgelsen i Norge. 

Den største forbrytelsen får norgespremiere på kinoer over hele landet den 25. desember. Filmen bygger på Marte Michelets bok.

-Holocaust er et tema som har vært skildret i mange internasjonale filmer. I norsk film derimot, har denne delen av krigshistorien stort sett vært fraværende. Den største forbrytelsen er basert på sanne historier om ekte mennesker som ble en del av et av de mest dramatiske og voldsomme kapitler i norsk historie. Vi ønsker med denne filmen å minne nordmenn på at denne delen av historien ikke bare skjedde i andre land. Holocaust skjedde også i Norge – forteller manusforfatter Harald Rosenløw Eeg, som tidligere også har skrevet Kongens nei.

Deportasjon til utrydningleire

Høsten 1942 startet deportasjonen av de norske jødene til tyske utrydningsleire. Etter ordre fra den tyske okkupasjonsmakten, deltok norsk politi i flere store aksjoner. Mandag 26. oktober ble nesten alle jødiske menn over 15 år pågrepet og satt i arrest. På Østlandet ble de fleste av dem samlet på Berg interneringsleir utenfor Tønsberg. En måned senere, den 26. november, ble en ny stor aksjon gjennomført. I Oslo var over 300 politifolk, hirden og NS medlemmer kalt inn for å bistå. Over 100 drosjer var rekvirert til oppdraget. Nå skulle alle jødiske kvinner, barn og eldre hentes og deporteres. Det samme gjaldt de som befant seg på sykehus. Det fantes ikke unntak for noen.

Grytidlig samme morgen ble mennene vekket på Berg. I krøttervogner ble de fraktet til kaia i Oslo. Ved utstikker 1 lå det tyske frakteskipet Donau klar for å ta imot den menneskelige lasten. I korte glimt ble menn og koner, fedre og barn, bestefedre og barnebarn gjenforent, før de igjen brutalt ble revet vekk fra hverandre. Skrekkslagne og uvitende om sin skjebne ble de tvunget under dekk på det store lasteskipet.

Donau forlot Oslo med totalt 529 norske jøder ombord. Endestasjonen var utryddelsesleiren Auschwitz. Til sammen ble 773 jøder deportert fra Norge. Kun 38 overlevde.

Følger enkeltskjebner

– Selv om mange av oss er kjent med at over 6 millioner jøder ble drept under krigen så er tallene så ubegripelig store at det kan være vanskelig å relatere seg til og ikke minst er det krevende å ta innover seg. Med denne filmen har vi forsøkt å komme tettere på noen av enkeltskjebnene og hendelsene som fant sted her i Norge. Vi har tatt utgangspunkt i familien Braude som var en vanlig arbeiderklassefamilie som bodde på Grünerløkka i Oslo. Vi har forsøkt med filmen å komme tett på disse menneskene, å gi dem et ansikt, et nærvær og ikke minst en gjenkjennelighet, med alt de hadde av drømmer og håp for framtiden, før alt brutalt ble revet fra dem bare fordi de var jøder, sier regissør Eirik Svensson.

«Den største forbrytelsen» får norgespremiere på kinoer over hele landet den 25. desember.