«His Dark Materials» (Sesong 1) – Et annerledes fantasy-mesterverk

6

En voldsom oversvømmelse har rammet store deler av England. Ved universitetet i Oxford trår en mann forsiktig ned i det kalde vannet. Etter ham svømmer den skeptiske snøleoparden som er med ham hvor enn han går.

Det uvanlige paret kjemper seg fram til en av bygningens sideinnganger, der de møter rektoren ved universitetet. I desperasjon og med løfter om universitetets beskyttelse, overleveres en liten tøybylt med et sovende spedbarn, samt en liten røyskattunge.

Slik begynner His Dark Materials. I denne engelske fantasy-serien blir vi tatt med til en annen verden. Dette er en verden lik vår egen på mange måter, med flere av de samme stedene, navnene og kulturene, men her er det andre regler som gjelder. I denne verdenen manifesterer et menneskes sjel seg i en dyrelignende «dæmon», som blir en kompanjong og ledsager gjennom livet.

Lyras verden

His Dark Materials  | TV Series (2019– ) 60min | Adventure, Drama, Family | TV Series (2019– ) Summary: A young girl is destined to liberate her world from the grip of the Magisterium which represses people's ties to magic and their animal spirits known as daemons.
Countries: UK, USALanguages: English

Den lille jenta er Lyra, og hennes dæmon Pantalaimon. Vi møter dem igjen 12 år senere etter en oppvekst blant professorer og studenter på universitetet i Oxford. Hvem foreldrene hennes er, vet hun ingenting om. Og hun har selvfølgelig ingen aning om at hun snart vil komme til å bli det viktigste mennesket, på godt eller ondt, i denne verdenen, og i vår. Men etter at hennes beste venn blir kidnappet, setter hun ut på en reise nordover for å finne ham. Samtidig blir hun jaktet på av religiøse fanatikere fra det onde Magisteriumet, denne verdenens svar på den katolske kirken.

His Dark Materials er basert på den engelske forfatteren Philip Pullmans bestselgende fantasy-romaner. Bøkene, som regnes av mange for å være noe av det beste i sjangeren, er kanskje ikke det vi som regel ser for oss når vi tenker på fantasy. Her er det ingen trollmenn, drager eller alver. Trilogien denne serien er basert på er «coming of age»-historie inspirert av John Miltons episke dikt fra 1667, Paradise Lost. Trilogien har fått fikk mye oppmerksomhet for sin krasse kritikk av organisert religion og især den katolske kirken, siden den første boken kom ut i 1995.

Lyra (Dafne Keen) og hennes dæmon Pantalaimon (Kit Connor)

Ikke for de lett krenkelige

Religionskritikk og kritisk tenkning er et gjennomgående tema i Philip Pullmans bøker. Seriens antagonister kan beskrives som et iskalt speilbildet av den katolske kirken. Noen husker kanskje den noe forglemmelige spillefilmen The Golden Compass fra 2007, med blant annet Daniel Craig og Nicole Kidman i rollene. Denne filmen, som var basert på deler av den første boken i trilogien, floppet da den kom på kino. I tillegg inspirerte den kristne fundamentalister i USA til å demonstrere utenfor kinohusene, til tross for at filmens religionskritikk var relativt tam. Dette er ikke for de lett krenkelige.

Selv om bøkene går enda lengre i sin kritikk mot kirken og religion generelt, er serien fremdeles direkte og krass i sine angrep. Magisteriumets utsendinger er slu, hensynsløse og ambisiøse, med ambisjoner om kontroll, hjernevask og utradering av alt som lukter av individualitet, seksualitet og synd. Det skal sies at bøkene dykker dypere ned i de filosofiske og metafysiske ideene Pullman har brukt for å bygge sin verden. Men jeg har en følelse av at vi vil se mer av forfatterens verdenbygging i den neste sesongen.

Mrs Coulter (spilt av Ruth Wilson) og med hennes dæmon.

Modig og original

I His Dark Materials møter vi et fenomenalt lag skuespillere. Lyra spilles av spansk-engelske Dafne Keen, som vi tidligere har sett i Logan sammen med Hugh Jackman. Her møter vi også Lin-Manuel Miranda i rollen som den bokstavelig talt høytflygende og rappkjefta texaneren Lee Scoresby. James McAvoy, også kjent fra X-Men-filmene, spiller den mystiske Lord Asriel og Ruth Wilson er å se som den hensynsløse Magisterium-agenten Mrs Coulter. Det er mange andre kjente ansikter å se, spesielt fra engelske serier og filmer.

Den voldsomt så karismatiske Lin-Manuel Miranda i rollen som Lee Scoresby

His Dark Materials er full av monstre, snakkende dyr og overnaturlige krefter. På overflaten kan det virke som om dette ble skrevet for unge voksne, og riktignok går bøkene inn i denne kategorien. Men His Dark Materials våger å bevege seg inn på en del svært så kontroversielle og mørke temaer, som serien mesterlig balanserer med spennende, actionfyllt og ofte svært så rørende historiefortelling. Trilogien serien er basert på er blant mine favoritter i sjangeren, så jeg var naturlignok kritisk da jeg hørte den skulle bli filmatisert, spesielt etter det amerikanske forsøket fra 2007, men His Dark Materials imponerte over all forventning.

Den første sesongen av denne fatastiske serien hadde premiere på HBO i 2019. Sesong 2 av serien kommer på HBO 17. november.