Disney+ advarer mot rasistisk innhold i klassikere

En advarselboks skal gi brukerne mulighet til å «lære av» stereotypier i gamle Disney-filmer. Klassikere som Dumbo, Aristokattene og Peter Pan er utstyrt med en advarsel om «kulturelle stereotyper» på strømmetjenesten Disney+.

Ifølge Disney selv er deler av innholdet til og med «rasistisk». Underholdningsgiganten  informerer om det som en del av et nytt initiativ kalt «Stories Matter».

Når folk klikker på en serie filmer, blir de nå møtt av en rute med advarselen: «- Dette programmet inneholder negative skildringer og / eller uakseptabel behandling av mennesker eller kulturer. Disse stereotypene var feil da og er feil nå,» står det.

Det er katten til høyre, som Disney+ nevner som en kulturell sterotyp (The Aristokattene, USA 1970)

Et eksempel på en av produksjonene som ifølge Disney er «rasistiske» er en katt med store fortenner i Aristokattene, som spiller piano med spisepinner og har overdrevne østasiatiske trekk. Samtidig synger en hvit stemmeskuespiller med dårlig aksent i den engelske versjonen av filmen.

Filmene har hatt et klistremerke på amerikanske Disney + siden november 2019 med advarseler. Men den tidligere advarselen var mer generell:»Dette programmet presenteres slik det opprinnelig ble opprettet. Det kan inneholde utdaterte kulturelle representasjoner,» ble det tidligere uttalt.

Et annet eksempel som Disney selv fremhever som problematisk, er fra Dumbo, der baby elefanten, som er hovedpersonen, møter en gruppe kråker.

Kråken i Dumbo (USA 1941).

Lederen for kråke-gruppen heter til og med Jim Crow, oppkalt etter en stereotyp blackface-karakter som skuespilleren Thomas D. Rice dukket opp med på 1800-tallet. I tillegg er det også navnet på en rekke lover om rasesegregering som gjaldt i flere stater i Sør-USA fra slutten av 1800-tallet og flere steder til 1965.

Også, blant andre, Jungelboken og Lady og Landstrykeren har mottatt de nye advarslene.

«Kråkene og et musikalsk nummer hyller de rasistiske minstrelshowene (en spesiell form for underholdning som dukket opp på 1830-tallet, red.), der hvite kunstnere med svartmalte ansikter og fillete klær imiterer og gjør narr av afrikanske slaver på plantasjer i sørstatene,» skriver Disney.

Disney lovte opprinnelig at alle tegnefilmer skulle vises på Disney+.

Men de nekter fortsatt å lansere Song of the South fra 1946 som er en blanding av vanlig spillefilm og animasjon. Disney-filmen som selskapet har vært holdt tilbake siden 80-tallet,