Kunstneren og tyven ble vist på årets digitsle utgav

«Et glass til» og «Kunstneren og tyven» gikk til topps på London Film Festival

London Film Festival ble nok en triumf for Bejamin Ree og Kunstneren og tyven som ble kåret til beste dokumentar. Et glass til med Mads Mikkelsen i hovedrollen ble beste spillefilm.

Prisene kom i et uvanlig år for festivalen, som var vertskap for en hybridbegivenhet med British Film Institutes online-spiller som viste filmer digitalt, mens BFI Southbank i London og kinoer rundt om i landet også holdt noen fysisk distanserte visninger.

Thomas Vinterbergs Et glass til  med Mads Mikkelsen som en desillusjonert lærer som sammen med en liten gruppe kolleger bestemmer seg for å drikke hver dag, vant prisen for beste film ved Storbritannias første store filmfestival siden pandemien startet. Filmen får premiere på norske kinoer kommende fredag.

Dokumentarfilmen Kunstneren og tyven er så langt sette av over tjue tusen på norske kinoer og har hatt stor sukses på filmfestivaler over hele verden.

Ett glass til ble beste spillefilm på London FF.

Begrensninger

Juryene fikk imidlertid bare vurdere filmer som var tilgjengelige digitalt, noe som betydde at flere større filmer, inkludert Steve McQueens Mangrove and Lovers Rock, ikke ble vurdert. Det samme gjaldt Nomadland, Chloé Zhaos film som vant Gulløven i Venezia i september heller ikke var kvalifisert.

I tillegg ble Francis Lees Ammonite, Pixar-filmen Soul og Regina Kings regidebut, One Night in Miami, ikke vurdert av juryen, da de bare var tilgjengelige på fysiske visninger.