Amazon: «Borat Subsequent Moviefilm» – Bitende satire om Trumps USA

5

Ingen har som Sacha BaronCohen blottlagt både amerikanske politikere og den amerikanske folkesjelen. I 2006 tok  Cohen verden med storm med Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan. Nå er han tilbake med Borat Subsequent Moviefilm.

For noen år siden skapte Cohen den politiske satireserien Who Is America? I den spilte han fiktive karakterer og trollet amerikanske politikere og borgere mens han avslørte deres rasistiske, kvinnefiendtlige holdninger foran kameraet.

Nå er Cohen tilbake som sin fiktive personlighet, Borat Sagdiyev, i en oppfølger som fremtår mer som en utvidet episode av Who is America? Resultatet; Borat Subsequent Moviefilm er den beste komedien i 2020 og ingen andre kommer i nærheten.

Etter å ha blitt fengslet i Kasakhstan på grunn av verdens reaksjon på Borat, bestemmer regjeringen seg nok en gang for å sende Borat til USA. Denne gangen for å gi visepresiden Mike Pence deres mest verdsatte besittelse, en ape, i håp om at det republikanske partiet vil se til Kasakhstan som en nær venn. Filmen er bitende satire som får folk til å avsløre sin rasisme og uvitenhet. Siden Borat er så gjenkjennelig når han kommer tilbake til Amerika, må han imidlertid forkle seg i forskjellige kostymer. Det gjør at Sacha Baron Cohen å komme unna med det han gjør best.

Sacha Baron Cohen og Maria Bakalova stikker av etter inteervjet med Guliani i ‘Borat Subsequent Moviefilm’.

Blottlegger amerikanerne

Tidene har endret seg siden Cohens karakter debuterte i hans første spillefilm, men likevel beholder Borat sin samme natur. Han er fortsatt et rasistisk, antisemittisk, sexistisk drittsekk. Disse usmakelige holdingene harblitt mer gjennomsiktige i den nåværende amerikanske kultur – kanskje ikke så rart at folket følger etter når til og med presidenten fremstår som en rasist, sexist og lystløgner.

Borat Subsequent Moviefilm (2020) 95min | Comedy | 23 October 2020 (USA) Summary: Follow-up film to the 2006 comedy centering on the real-life adventures of a fictional Kazakh television journalist named Borat.
Countries: UK, USALanguages: English

Vi blir også introdusert for Borats 15 år gamle datter Tutar, som i hemmelighet reiser til Amerika med den verdsatte apen i en fraktkasse. Tutar spilles av den bulgarske skuespillerinnen Maria Bakalova. Tutar fremstilles som vill og ute av kontroll i begynnelsen av filmen til Borat innser at han kan bruke Tutar som en gave til Mike “VP Pussy Grabber” Pence etter en tragisk hendelse med apen.

Tutar er stjernen

Raskt opplever vi at dette faktisk er Tutars film. Den handler mer om behandling av kvinner, spesielt i hendene på konservative hvite menn, enn det handler om Borats narrestreker.  Bakalova gir en solid rolle som Tutar, spesielt når det gjelder å avsløre den nedverdigende holdningen som  også mange av disse konservative hvite kvinnene har til sitt eget kjønn.

Når Borat bestemmer seg for at Tutar en passende gave, tar han henne med til en rekke forskjellige steder for å forberede henne på hennes «kroning». Borat kjøper et bur for datteren å bo i; slik Melania bor i i Det hvite hus under Trumps kontrol. Legg til et debutantball for overklassedøtre og et møte med en pastor på et Christian Women’s Health Center, der de håper pastoren vil fjerne et lite «leketøy» i form av en baby som ligger inne i Tutar etter at Borat har forgrepet seg på henne, og du får noen vanvittige scener.

Cohen tar også for seg konspirasjonsteorier og troen på at Trump er den som vil redde oss fra Hollywood-pedofilringen som drikker blod fra barn. I fem dager forble Cohen i karakter som Borat og bodde hos to QAnon-tilhengere da de forklarte hvordan COVID-19 ble «produsert» og hvorfor de har et slikt hat mot demokrater, mens de hele tiden ble vist hvor ubalanserte disse personene er.

Giuliani-sjokket

Det mest sjokkerende øyeblikket kommer imidlertid mot slutten av filmen når vi ser hva som skjer mellom tidligere New York-ordfører, Rudy Giuliani og Tutar. Scenen foregår inne på et hotellrom under et intervju hun gjennomfører med Giuliani om Trumps respons på COVID-19-pandemien.

Cohen tolker Borat-rollen som han pleier å gjøre, men den som virkelig imponerer er hans nye «partner in crime» Maria Bakalova, som spiller Borats datter Tutar. Hun leverer den samme sjokkerende scenene som Borat gjorde i 2006. Sammen er de to en fantastisk duo!