"Honest Thief" - Med Liam Neeson mot snuten!
3Total vurdering

Ok, du tenker kanskje nå: Flott… Enda en action-thriller med Liam Neeson. Det er nøyaktig det jeg ville se nå. Mannen er med i så mange av disse at vi skulle tro han er på vei til å bli en ny Schwarzenegger, Stallone eller Seagal.

Og etter den første filmen i Taken-trilogien, kunne det se ut som om Liam Neeson virkelig trivdes i sin nye rolle som hevngjerrig action-helt. Han passe unektelig i rollen. 193cm høy, bredskuldret og uttrykksfulle øyne i et ansikt som ser ut som om det kunne vært hugget i stein.

Honest Thief (2020) 99min | Action, Crime, Drama | 16 October 2020 (USA) Summary: Wanting to lead an honest life, a notorious bank robber turns himself in, only to be double-crossed by two ruthless FBI agents.
Countries: USALanguages: English

Disse filmene kommer på rekke og rad. Taken 1, 2 og 3. Non-Stop¸ The Commuter, Cold Pursuit, Unknown og flere. Jeg sier ikke at dette er spesielt svake filmer (selv om noen av dem unektelig passer den beskrivelsen), men det kan nesten se ut til at Liam Neeson er i ferd med å etablere en ny action-sjanger.

«Tyven, Tyven skal du hete…»

Så her er vi igjen, i Honest Thief. Den relativt ferske regissøren Mark Williams, medskaper av Netflix-suksessen Ozark, gir oss en historie om den veldig så barske tyven Tom. Tom, spilt av Neeson, er tidligere spesialsoldat og sprengningsekspert, som nå bruker sin erfaring for å tilegne seg andres penger på mindre lovlige måter. Det er hint av Robin Hood-nykker her, men når han treffer kvinnen i sitt liv (spilt av Kate Walsh), tar han kontakt med myndighetene for å overgi seg og gi tilbake pengene han har stjålet, i bytte mot mildere straff og et normalt liv uten skyldfølelse.

Dette går selvfølgelig ikke etter planen. To korrupte FBI-agenter (spilt av Jai Courtney og Hamilton-stjernen Anthony Ramos) finner pengene og bestemmer seg for å beholde dem for seg selv. Og for å ikke bli ferska, begynner de å fjerne alle spor, noe som inkluderer Tom, kjæresten hans og politisjefen. Men nevnte jeg at Tom er trent spesialsoldat og sprengstoffekspert? Ja? Ok. Det går hardt utover omgivelsene, med andre ord.

Agent Hall (Anthony Ramos) og Agent Nivens (Jai Courtney)

Neeson-action!

Så Neeson gjør det Neeson ser ut til å kunne best nå om dagen. Det blir biljakter, skyting og sprengning. Men selv om du nå antagelig tenker at dette nesten er en film du har sett før, så kan jeg si at dette er langt fra den svakeste filmene på Neesons CV.

Til tross for at klisjeene kommer på rekke og rad, tar Liam Neeson med seg en menneskelighet (riktignok skult bak et veldig så hardt og maskulint uttrykk) til hver scene han er med i. Det er absolutt sjel å se her, spesielt i filmens første halvdel. Men gradvis faller handlingen inn i det samme sporet som vi har sett Neeson på i de siste årene. Hevn, nevekamp, skyting, eksplosjoner og mer hevn.

Annie (Kate Walsh) og Tom (Liam Neeson)

Med sjel og personlighet

Om jeg skal plukke ut noe skiller Honest Thief fra andre, lignende action-filmer, så er det hvordan den bruker god tid på å bygge opp Liam Neesons rolle. Det er lett å føle sympati og forståelse for Tom. Det får fram litt mer menneskelighet, og betyr samtidig at filmen ikke føles like hektisk som andre action-filmer. Det er absolutt en god ting, og hever Honest Thief et hakk eller to over mange andre filmer i sjangeren.

Honest Thief er et godt valg om du er klar for litt politi og røver-action, selv om de ferreste av oss vil huske den om et år.  Honest Thief har kinopremiere 30. oktober.

Om forfatter

Eirik Bull er filmjournalist og kritiker. Han har utdanning innen film- og tv-produksjon, markedsføring og merkevareledelse. Eirik er redaktør for den engelskspråklige filmnettsiden FilmLore og er skriver frilans for Cinema. Han har en stor interesse for science fiction, fantasy, mytologi og popkultur.

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen