Warner Bros. beklager etter kritikk av «Roald Dahls Heksene»

Anne Hathwayways heks brennes på bålet av mennesker med nedsatt funksjonsevne: «Bekrefter stereotyper».

Warner Bros’ familiefilm Roald Dahls Heksene har blitt utsatt for angrep de siste dagene. Årsaken er at den onde heksen, spilt av Anne Hathaway, har fått tre fingre på hver hånd.

Mennesker med nedsatt funksjonsevne trekker likheter med en hånddeformiteter som eksisterer i virkeligheten, med bekymring for at misdannede skurker kan forsterke stereotyper og fordommer. Det skriver Variety.

Den paralympiske atleten Amy Marren var blant de første som satte spørsmålstegn ved filmstudioets beslutning. «Har du noen gang lurt om hvordan denne representasjonen av en misdannelse vil påvirke mennesker med samme misdannelse?» Spurte Marren på Twitter.

«Jeg vet at det er en film, og at de er hekser. Men hekser er monstre. Jeg er redd for at barn som kommer for å se filmen, begynner å være redd for misdannelser.»

Mange har også påpekt at utseendet til heksene i Robert Zemeckis film skiller seg fra beskrivelsen Roald Dahls bok, der heksene i stedet har fem fingre – med klør.

Warner Bros. gikk går i går ut med en offentlig unnskyldning og skrev at de er «veldig lei seg for at vår skildring av de fiktive karakterene kunne opprøre noen.»

«Da vi tilpasset historien, jobbet vi med kunstnere for å finne en ny tolkning av bokens kattelignende klør. Det var ikke vår intensjon for noen å tro at de fantastiske, umenneskelige skapningene representerte dem. Filmen handler om vennlighet og vennskap. Vi håper at familier og barn vil omfavne sitt sterke og kjærlige budskap, «svarer studioet.

Roald Dahls Heksene har vært på video-on-demand i USA i et par uker nå. Filmen har norske premieredato 11. desember – hvis koronaen tillater det.