«Dragevokterens jul» – Endelig en original julefilm

5

Det er mange som vil tjene penger på jula og hvert år flommer det over med nye julefilmer. De fleste er mer eller mindre bygget på samme konseptet om at jula eller julenissen er i fare. Dragevokerens jul er befriende fri for dette konseptet og er årets beste julefilm.

Vi befinner oss i lille Kjedly i førjulstiden. Alle forbereder seg på den stor høytiden. Det pyntes til fest og pepperkakene kommer på plass og husene får lys og julepynt. Det er en gledens tid for alle – utenom 11 år gamle Sara. Politiet har etterlyst den unge jenta som har flyttet inn og ut av hus og hjem hvor eierne er bortreist. Sara tror at politiet vil sende henne ut av landet.

Nå har hun tatt seg inn i et hus hvor eierne er på juleferie. Hun føler seg trygg her, men plutselig deiser en flammesprutende drage inn gjennom kjellervinduet. Derrmed får hun hele tilværelsen snudd opp ned. Ikke bare er den skummel, men den har også helt tydelig sine problemer. Også den er bortkommen – og heller ikke så farlig som  det ført kan virke som.

Dragevokterens jul (2020) 82min | Family, Fantasy | 30 October 2020 (Norway) Summary: Nine year old Gina befriends a newborn dragon, together they will turn Christmas upside down and literary put it on fire.
Countries: Norway

Hemmelighet

I nabohuset bor Mortimer sammen med sin foreldre. Hans store drøm er å bli Youtube-stjerne, men til tross for iherdig innsats er det lite «likes» å hente for ham. Aldri så lite betuttet setter han kursen over til naboen for å fore deres dyre gullfisk. Stor blir overraskelsen når han finner både Sara og den ildsprutende  dragen der som har feillandet og havnet i kjeller hos naboen.

For Mortimer gjelder å å holde hemmelig at Sara befinner seg der. Sammen bestemmer de seg for å hjelpe dragen å finne hjem til sin hule uten at andre mennesker oppdager det. Det er med andre ord mye som skal komme på plass før både Sara og Mortimer kan få feire jul.

De to unge hovedrolleinnhaverne Isha Zainab Khan og Iver Aune Sandemose er solide i sine roller.

Befriende original

Regissør Katarina Launing har laget en befriende annerledes julefilm med både hjerte og spenning. Her er godt skuespill og fine effekter som garantert går hjem. Det er en fin fortelling fortelling både for bsrn og voksne.

Ser vi på norske julefilmer for barn har de det til felles at det dårlig med originale tanker. Stort sett handler de om at jula eller julenissen er i fare. Veteranene Lars Gudmestad og og Harald Rosenlund Eeg har befridd seg fra den tvangstrøya norske manusforfatter har sittet fast i og skrevet en fortelling som ikke bare fenger, men er spennende og ikke minst original.

Dragevokterens jul er årets beste norske julefilm. Det er den julefilmen alle bør få med seg når koronaen slipper sitt klamme tak over kinoene.