VOD, DVD og Blu-ray: «Above Suspicion» Hva skjedde med Philip Noyce?

2

Phillip Noyce var en av de store pionerne i australsk filmhistorie og har laget landets kanskje beste film Rabbit-Proof Fence. Nå har han laget true crime med Game of Thrones-skuespillerinnen Emilia Clark.

Phillip Noyce var en av de store pionerne i australsk filmhistorie sammen med Peter Weir og George Miller. Det oppstå et kreativt miljø etter Millers suksess med Mad Max (1979) og hvor Noyce ble en nøkkelfigur i det australske motsvaret til American Zoetrope hvor Francis Ford Coppola og George Lucas var nøkkelpersonene. Et Orson Welles prosjekt som aldri ble materialisert på 1960-tallet skulle bli Noyces Hollywood-debut. Dead Calm (1989) ble en kritikersuksess og Nicole Kidmans store gjennombrudd.

Siden skulle Noyce lage store og solide blockbustere som Tom Clancy-filmatiseringene Patroit Games (1992) og Clear and Present Danger (1994) med Harrison Ford. I kjølvannet av suksessen til Seven (1997) laget Noyce The Bone Collector (1999), men takket nei til et honorar på 6 millioner dollar for å lage sin tredje Jack Ryan-film The Sum of All Fears (2002) til fordel for den mindre produksjonen Rabbit-Proof Fence (2002) i hjemlandet.

Above Suspicion (2019) 104min | Action, Biography, Crime | 13 November 2020 (Mongolia) Summary: The story that lead to the first conviction for murder of an FBI agent.
Countries: USA, MongoliaLanguages: English

Rabbit-Proof Fence er en av mine favorittfilmer og når Phillip Noyce lager en ny film har man automatisk ganske høye forventninger. Det som gjør videoaktuelle Above Suspicion (2019) ytterligere interessant er at manuset er skrevet av Chris Gerolmo som sto bak den tematisk like klassikeren Mississippi i flammer (1988). Historien er basert på en sann historie som ble lansert som bok i 1992 og som passer godt inn i true crime-bølgen som har skyllet over oss i det siste. Etter Salt (2010) er Above Suspicion Noyces andre spillefilm på ti år.

FBI-agenten Mark Putnam (Jack Huston) sendes til et lite sted i Kentucky for å etterforske et narkotikamiljø. En av de som krysser hans veier er den småkriminelle Susan (Emilia Clarke) som har innsikt i det meste som skjer i småbyen. Mark overtaler Susan til å bli hans informant, men snart skal han bryte FBIs viktigste regel; ikke ligg med dine informanter.

Alt taler i utgangspunktet for en god film og med den erfarne regissøren stilles høye forventninger. Regien føles derimot veldig middels, dette er Noyce på lavgir, og manuset kunne fint fått noen runder til før innspillingsstart. Det føles ikke helt som at de involverte bak og foran kameraet helt har involvert seg i historien. Emilia Clark har spilt Sarah Connor i Terminator Genisys (2015) og romantiske Et helt halvt år (2016), men Above Suspicion klarer ikke å tilføre den tidligere Game of Thrones-skuespillerinnen noen ny tungvekter på sin filmografi.

Likhetstrekk med kriminelle dophoder i Kentucky i TV-serien Justified og mesterlige Winter´s Bone (2010) er kun på papiret. Above Suspicion klarer ikke å frembringe like stor beundring som de nevnte titlene. Joe Sharkeys bok med samme tittel fra 1992 handler om hvordan FBI-agenten Mark Putnam hadde en svært mørk side og hvordan saken rundt ham faktisk førte til en FBI-reform vedrørende informanter. I denne filmen blir karakterene forsøkt fremstilt for positivt, vi tvinges til å like dem, selv om de alle er drittsekker.

Saken fra 1989 og Joe Sharkeys bok fra 1992 handler om FBI-agenten Mark Putnams mørke side, men dette kommer ikke like godt frem i filmen. Her blir karakterene forsøkt å bli framstilt positivt og hvor vi skal prøve å like dem, men vi gjør ikke det likevel da alle er drittsekker. Også viktig fordi saken førte til at FBI-s reformer ang informanter. Jeg tror historien gjør seg bedre som en dokumentar.