Star Wars: Juletid i en galakse langt, langt borte…

Folkens, det nærmer seg jul, og i den anledningen skal jeg skrive litt om Star Wars Holiday Special!

Hei! Hvor ble dere av??

Ok, der mistet jeg vel de fleste av de eldre Star Wars-fansene. Dere som sitter igjen vet kanskje ikke så mye om den beryktede Star Wars Holiday Special fra 1978. Og kanskje dere er de heldige! Til dere andre, så beklager jeg for denne påminnelsen.

Det var en mørk og stormfull aften…

Det sies at når katten er ute, danser musene på bordet. Katten, som i dette tilfellet het George Lucas, var godt i gang med å lage den neste Star Wars-filmen, The Empire Strikes Back, som av mange anses som den beste i serien. Men musene i tv-kanalene hadde klart å skaffe seg en egen avtale om å lage en julespesial uten direkte medvirkning fra Lucas.

Så, på en en mørk og stormfull aften i 1978, i en verden uten strømming eller internett, gikk det endelige resultatet på fjernsyn i de tusen hjem. Amerikanske familier benket seg foran tv-apperatene for å se deres Star Wars-helter feire «jul». Resultatet var som kjent en katastrofe, og Lucas skal senere ha uttrykt ønske om å knuse alle kopiene med en slegge, om han hadde hatt muligheten.

Hjem til jul?

Jeg skal ikke dvele for lenge ved den originale Star Wars Holiday Special. Bare å ytre tittelen sender et kaldt gufs gjennom enhver forsamling av Star Wars-fans. Handlingsforløpet i denne ufrivillig skumle «filmen» går litt slik: Etter ødeleggelsen av Imperiets «Death Star» i Star Wars: A New Hope (1977) besøker våre helter Chewbaccas hjemplanet, Kashyyyk for årets «Life Day» (les: jul i Star Wars-universet). Det blir feiring, gaver og forviklinger i det som bare kan beskrives som en flau og bisarr blanding av sitcom, tegnefilm, musikal og desperate forsøk på humor.

Dere, jeg klarer ikke å skrive om det makkverket lengre. For de som virkelig ønsker å utsette seg for Star Wars Holiday Special, så lå den på youtube sist gang jeg sjekket. Om du er spesielt opptatt av Star Wars, og ennå ikke har sett den, anbefaler jeg å i det minste titte innom. Den kan være interessant i all sin ubegripelighet.

Fra den originale Star Wars Holiday Special. Anthony Daniels, Peter Mayhew, Carrie Fisher, Harrison Ford og Mark Hamill har senere beskrevet hvor lite de egentlig ville være med på dette.

LEGO-klossene kommer!

Men, det er jul snart, og i den anledning har Disney gitt oss en ny Star Wars julespesial; denne gangen i LEGO. For de av dere som har sovet i timen, så kan jeg si at LEGO og Star Wars har samarbeidet og krysspromotert siden 90-tallet. En rekke LEGO-byggesett som kom i forkant av The Phantom Menace i 1999 ble spesielt populære, og i dag finnes det flere LEGO-sett med noen alvorlige prislapper. Et eksempel er den største versjonen av Han Solos romskip, Millenium Falcon, som vil tappe kontoen din for mellom 8000 og 9000 kr. Noe for ønskelisten? Nei? Ok da…

Den nye LEGO Star Wars Holiday Special, som er å finne på strømmekanalen Disney+, følger oppskriften fra den beryktede 1978-versjonen. Våre helter, denne gangen i sine LEGO-versjoner, har beseiret skurkene og det er på tide med en Life Day-feiring. Rey forsøker samtidig å trene Finns latente Jedi-krefter, mens Poe, Rose, Chewie og de andre forbereder feiringen i Millennium Falcon.

Trening går ikke helt etter planen, og Rey tar en pause for å lese i Jedi-bøkene, noe som peker mot en planet med et hemmelig Jedi-tempel. Med løfter om å komme tilbake i tide til feiringen, drar hun og BB8 av sted. Vel framme finner hun en krystall som kan sende henne tilbake i tid for å se hvordan de andre Jedi-mestrene før henne trente sine elever. Alt går selvfølgelig helt av skinnene, og det blir gjenmøter med kjente og kjære mestre og elever fra fortiden.

Fortid, fremtid og nåtid møtes!

Noen ord fra C3PO

Jeg møtte nylig den britiske skuespilleren Anthony Daniels på Zoom. Daniels har spilt roboten C3PO de siste 44 årene, har vært med i alle filmene som til nå er utgitt, og har nylig skrevet bok om sine erfaringer («I am C3pO»). Han beskriver hvorfor han tror LEGO og Star Wars går så godt sammen:

«You can take the piss out of these movies because people can get a bit pompous about them if you’re not careful, the Force and the Dark Side and all that stuff, and who did what to whom, or whatever. So, I love the irreverence that LEGO has always brought, because you can’t be serious if you’re a dumpy inch and a half doll.» -Anthony Daniels, 11. november 2020

Og dette er kanskje hemmeligheten bak LEGO Star Wars: Det er bare tøys. Det er vanskelig å ta LEGO seriøst. Men vet du hva? Det er ikke meningen heller. For mange tar Star Wars alt for seriøst, og glemmer Lucas’ opprinnelige idé om spennende og fartsfylte romeventyr i stil med Buck Rogers og Flash Gordon. Jeg har lenge ment at det er viktig for oss fans å ikke ta Star Wars så veldig alvorlig dersom vi skal klare å virkelig sette pris på dette fantastiske universet George Lucas ga oss.

Anthony Daniels og C3POs.

En feiring!

LEGO Star Wars Holiday Special utfolder seg som et hysterisk sammensurium av scener og hendelser fra tidligere filmer, alt i flott, dataanimert LEGO. Filmen feirer Star Wars (og jul, Life Day eller hva nå enn du vil kalle det) med så mye selvironi og glimt i øyet at det nesten blender! Jeg tror vi Star Wars-fans har litt å lære av dette.

Og til slutt: jeg vet det ennå et litt tidlig å si, men jeg ønsker dere alle en riktig god og fredfyllt jul (når den tid kommer)!

LEGO Star Wars Holiday Special kan strømmes på Disney+ fra 17. november.