VOD: «Fatman» – En litt dårlig kokt grøt uten mandel

3

Hvem har vel ikke tenkt tanken på å hyre en leiemorder for å ta julenissen når han ikke gir deg det du vil ha? Det er hvertfall det Billy gjør når det eneste han får fra nissen er en kullbit. At han er en liten psykopatisk drittunge hjelper heller ikke.

Det er snart jul og julefilmsesongen har absolutt begynt. Om julestemningen er av det mer dystre og kyniske slaget så er det fortsatt mulighet å snike inn litt jul, uten at hjertet MÅ vokse tre størrelser.

Julenisse i økonomiske vansker

Mel Gibson ER julenissen. Han har økonomiske problemer, er livstrett og må ty til private kontrakter med det amerikanske militæret for å få endene til å møtes. Julen har rett og slett mistet all mening. Noe som gjenspeiler seg i samfunnet og at folk oppfører seg dårlig. Færre og færre barn gjør seg fortjent til gaver. Hvilken rolle har julenissen i verden når han ikke påvirker til det positive?

Det tærer på. Så gir han en liten gutt kull i julegave fordi han er en liten drittunge og han sender en leiemorder etter nissen. En leiemorder som er besatt av julenissen selv og kjøper opp gaver som folk har fått direkte fra nissens verksted.

Fatman (2020) 100min | Action, Comedy, Fantasy | 24 November 2020 (USA) Summary: A rowdy, unorthodox Santa Claus is fighting to save his declining business. Meanwhile, Billy, a neglected and precocious 12 year old, hires a hit man to kill Santa after receiving a lump of coal in his stocking.
Countries: UK, Canada, USALanguages: English

Det er ikke vanskelig å se at det er hvertfall et forsøk på å ha noe å si om julen og hvordan den har utviklet seg gjennom årene. Julen er blitt industriell, kommersiell og upersonlig. Det blir dessverre bare med forsøket, og er ingen spesielle interessant tanker eller innsikt her. Det oppleves som et førsteutkast av en grunn til hvorfor nissen er dyster. At julenissen er god med pistoler må jo ha en grunn.

Å drepe nissen

Det er jo leiemorderen som jakter på nissen som er selve trekkplasteret. Det er en artig liten ide. Kanskje litt tåpelig, men det er lov å ha det gøy. Litt scholcky B-film burde være lov, også innenfor julesjangeren. Det hadde vært utrolig gøy om de klarte å rendyrke det. Så heldig er vi ikke. Gjennomføringen er ikke helt på topp. Den er ikke fokusert nok i hva den egentlig vil.

Walter Goggins er gøy som leiemorderen. Selv om han er veldig Walter Goggins. Det er overraskende lite leiemorderaction i filmen, og det er kanskje noe av problemet. Den går ikke ordentlig inn i premisset sitt og bruker mye tid på andre ting. Det er elementer som også kunne vært gøy, men det får heller ikke nok tid.

Det føles som to forskjellig filmer. Hvor den ene biten er julenissens manglende økonomiske stabilitet og nødvendigheten av å jobbe med det amerikanske militæret, og den andre biten som er en gutteunge som sender en leiemorder etter han. De passer ikke så godt med hverandre og tar tid fra hverandre som kunne blitt brukt for å gjør hver del bedre.

En litt dårlig kokt sammen grøt uten mandel er det filmen ender opp med å bli.

Det er likevel mye moro her, og tanken på hva det kunne blitt er derfor enda tristere. filmen klarer aldri helt å bestemme seg for hvilken tone den skal ha, og vil alt for mye. Med litt mer kompetanse og stil bak kamera og i manusfronten kunne dette blitt en gøyal og schlocky juleklassiker.