Film Fra Sør: «Moffie» – Forbudte følelser på brakka

5

Moffie er et sterkt og dempet drama om homofili, som utspiller seg blant vernepliktige soldater i Sør-Afrika under krigen mot Angola tidlig på åttitallet.

Oliver Harmanus’ spillefilm Moffie utspiller seg i Sør-Afrika på starten av åttitallet, og handler om attenåringen Nick (Kai Luke Brummer) som skal avtjene den obligatoriske militærtjenesten. På grunn av tidens frykt for ekspanderende kommunisme er landet i krig med nabolandet Angola, som innebærer at den unge hovedpersonen etter hvert vil bli sendt til varme konfrontasjoner ved grensen.

Nedlatende betegnelse om homofile

Moffie (2019) 104min | Drama, Romance, War | 13 March 2020 (South Africa) Summary: A young man in 1981 South Africa must complete his brutal and racist two years of compulsory military service while desperately maintaining the secrecy of his homosexuality.
Countries: South Africa, UKLanguages: Afrikaans, English

Handlingen foregår med andre ord i Sør-Afrika under apartheidsystemet, og fra tidlig av får vi inntrykk av at Nick ikke nødvendigvis deler de utbredte rasistiske holdningene som preger dette samfunnet. Filmen handler imidlertid mer direkte om en annen type fordommer og undertrykkelse. Tittelen «Moffie» er et nedlatende slanguttrykk på Afrikaans om homofile, en gruppe som i vel så stor grad ses ned på blant gutta på brakka. Men det er like fullt i møte med en av sine medsoldater at Nick erfarer sin våknende tiltrekning mot det samme kjønn.

Moffie kan for så vidt kalles en krigsfilm, men den er en annerledes sådan. Innen sjangeren er det mest naturlig å sammenligne den med Full Metal Jacket, siden store deler av Moffie i likhet med Kubricks film utspiller seg på treningsleiren før soldatene drar ut i kamp. Komplett med en sadistisk, brølende offiser som leder opptreningen og unge soldater som bukker under for presset før de kommer så langt som til felten.

Moffie kan for så vidt kalles en krigsfilm, men den er en annerledes sådan.

Dempet og velspilt

Men vel så mye er filmen, som for øvrig er basert på en roman av André Carl van der Merwe, et dempet, velspilt og stemningsfullt «coming of age»-drama. De vakre og solvarme bildene skaper tidvis en dramatisk kontrast til innholdet, samtidig som billedformatet 4:3 – som stadig synes å være populært blant en del filmskapere etter Andrea Arnolds Fish Tank – understreker klaustrofobien i hovedpersonens situasjon.

Musikkbruken er også verdt å framheve, med sin eklektiske og velfungerende bruk av klassiske stykker, ukonvensjonell filmmusikk og tidsriktig popmusikk. Det er dessuten artig at man har gitt sentral plass til en sang av artisten Rodriguez (hvis historie ble fortalt i dokumentaren Searching for Sugar Man), som jo ble stor i Sør-Afrika i motsetning til de fleste andre land.

Moffie er en sterk film fra en åpenbart talentfull filmskaper, med et uttrykk som snarere fører tankene til Claire Denis og Andrea Arnold enn til Stanley Kubrick. Til tross for at den utspiller seg i en spesiell tid i et særegent land, er det mye ved filmen som føles relevant og sørgelig aktuelt – både hva angår rasisme og homofobi og skildringen av maskulinitet.

Filmen vises i hovedkonkurransen under årets Film fra Sør-festival, som arrangeres digitalt i perioden 26. november til 6. desember.