Kultklassiker: "Killer Klowns From Outer Space" - Hysterisk klovne-horror!
5Total vurdering

Året er 1988, og det er kveldstid i den amerikanske småbyen Crescent Cove. I likhet med flere andre unge par i byen, har Mike og kjæresten parkert bilen på det tradisjonelle «klinestedet» for en liten hyrdestund og kanskje litt champagne. Romantisk…

Plutselig farer noe som ser ut som en rødrosa komet over dem på nattehimmelen, og lander like i nærheten, inne i skogen. Mike, som plutselig får andre ting enn kjæresten å tenke på, bestemmer seg for å undersøke! Men hva er dette? Et sirkustelt midt ute i skogen?

Killer Klowns from Outer Space (1988) 88min | Comedy, Horror, Sci-Fi | 27 May 1988 (USA) Summary: Aliens who look like clowns come from outer space and terrorize a small town.
Countries: USALanguages: English

Killer Klowns From Outer Space. Jeg visste vel egentlig at jeg måtte skrive noe om denne før eller siden. Dette er en film jeg har hatt et hat/elsk-forhold til helt siden jeg så den for første gang som tenåring.

På den ene siden er den en genistrek: En vaskeekte og skamløs B-film med et så vilt premiss og humor så beksvart at det bare kunne ha blitt laget på 80-tallet. På den andre siden ga filmen meg mareritt i flere måneder etter jeg så den for første gang. Ikke så rart, egentlig. Jeg var vel rundt 13 år, med en overaktiv fantasi, samt en urasjonell frykt for både klovner og UFO’er!

Klovnene kommer!

Så hvordan skal jeg beskrive handlingen i Killer Klowns From Outer Space? «Handling» er vel å ta i litt hardt, for filmen er et evig rot, noe som merkelig nok gjør den bedre. Men dette er et slags synopsis:

En UFO lander i skogen like utenfor småbyen jeg nevnte i innledningen. Denne UFO’en ser tilfeldigvis ut som et digert, lysende sirkustelt, og skapningene ser ut som bestialske klovner som ville fått selv Stephen Kings Pennywise the Dancing Clown til å sette seg opp og ta notater. Skapningene, som selvfølgelig kalles «klowns» har kommet til jorda for å spise mennesker og lage bråk.

Etter å ha oppdaget sirkus-UFO’en, slipper Mike (Grant Cramer) og kjæresten Debbie (Suzanne Snyder) så vidt unna. Men klownene følger etter dem inn til byen, der de begynner å terrorisere befolkningen med forskjellige bestialske triks og knep. Popcorn-gevær, sukkerspinnpistoler og våpen som fanger mennesker i ballonger er bare noen av disse.

Mike Tobacco (Grant Cramer) og Debbie Stone (Suzanne Snyder)

Når kjæresten til Mike blir fanget i en ballong og tatt med til sirkus-UFO’en, må han og noen venner ut for å redde henne. På veien må de unngå klowner som fanger eller dreper alle de får fatt i. Her blir alle mulige klovne- og sirkusklisjeer tatt i bruk.

Det er vanskelig å bedømme regi, skuespill og drama i en film som Killer Klowns From Outer Space. Filmen er et sammensurium av usammenhengende, hysteriske og ofte groteske scener. En klown bruker en håndskygge-dinosaur til å spise opp tilskuere. Folk blir spunnet inn i sukkerspinn til senere spising. Klownene kaster krempaier med etsende syre på en sikkerhetsvakt. En død politimann blir brukt som hånddukke.

Effektene er stort sett veldig gode, med tanke på filmens lave budsjett og den tilgjengelige teknologien i filmbransjen mot slutten av 80-tallet. Karikaturer og svart humor står i fokus. Her er det lite annet å hente. Men hadde denne filmen tatt seg noe mer seriøst enn det den gjør, hadde den falt flatt.

«Jasså, så du er ute og lager bråk?» Geniale John Vernon som Deputy Curtis Mooney.

Brødrene Chiodo

Ja, de høres ut som et slags sirkus-innslag. Chiodo-brødrene (Stephen, Charles og Edward Chiodo) har blitt kultlegender i den amerikanske filmbransjen, spesielt for sine hysteriske spesialeffekter fra blant annet Critters-filmene, Team America og Ernest Scared Stupid. Killer Klowns From Outer Space er den første filmen der brødrene var den kreative drivkraften og stod for regi, manus og produksjon. Og det synes.

Jeg husker første gangen jeg så et Killer Klowns From Outer Space-intervju med gutta. De begynte rett og slett med: «Jepp, det var oss.» Filmen, som går for å være en science fiction horror-komedie, skremte vannet av barn og unge over hele verden da den først kom ut. Kultstatusen er velfortjent.

Musikken i filmen er også noe for seg selv. Komponist John Massari lagde et fantastisk lydspor som har blitt ikonisk i sjangeren. Kanskje det mest kjente av disse, en favoritt for de av oss som liker kultfilmer fra 80-tallet, er «Killer Klown March». Hør på den her.

En etterlengtet oppfølger

Det har lenge vært snakk om en oppfølger til Killer Klowns From Outer Space. Først var det snakk om en oppfølger i 3D, altså med den rotete tittelen Killer Klowns From Outer Space 2 in 3D. Senere har det vært snakk om en serie, en trilogi med filmer, kanskje en remake eller noe annet? Men nå tyder ting på at Chiodo-brødrene har fått fart på sakene.

Så uansett om det blir en film, flere filmer eller serie, så kan det virke som om Netflix blir stedet å se den. Vel, samtaler er i alle fall i gang nå. Du kan lese mer om oppfølgeren her.

Lag den forbanna oppfølgeren, ellers…!

Frykten for klovner

Visste du at det er en egen fobi for de som er redde for klovner. Nå skal det sies at den faktiske betydningen for «coulrofobi» er «frykten for folk som går på stylter». Men begrepet blir også brukt for frykten for klovner. Og det er en vitenskapelig grunn til at mange er så redde for de hvitmalte artistene. Det er noe kjent, men samtidig ukjent med dem. Menneskelig, men ikke helt. Og for noen blir det så ille at man kan oppleve svette, kvalme og til og med tap av bevissthet så fort man ser en klovn.

Klovne-skrekk er ikke noe nytt i filmbransjen. En av mine favorittgrøssere handler tross alt om en annen morderisk klovn. Men siden 80-tallet har ingen gjort det fullt så forstyrrende og på likt så morsomt Chiodo-brødrene.

Så nå kan brødrene bare kjøre på med oppfølgeren. Jeg er forberedt!

Killer Klowns From Outer Space kan sees på forskjellige strømmetjenester, slik som Google Play og Youtube.

 

Delta i diskusjonen