Norsk film på IDFA – verdens viktigste dokumentarfilmfestival

Den norske dokumentarfilmen Radiograph of a Family vant i torsdag kveld hovedprisen på dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam. Den vant også prisen for best bruk av arkivmateriale.

Det norske hovedkonkurransebidraget på International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) i år var altså den norsk-iransk-sveitsiske dokumentarfilmen Radiograph of a Family , regissert av Firouzeh Khosrovani. Radiograph of a Family tar med seeren på en personlig reise inn i den sosiale genetikken bak moderne iransk historie og identitet.

Regissør Firouzeh Khosrovani vokste opp i en familie som ble dypt splittet av revolusjonen i 1979. Gjennom sin egen familiehistorie viser hun fram det komplekse puslespillet som utgjør moderne iransk identitet. Filmen er produsert for Antipode Films av Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg.

-Arbeidet med Radiograph of a Family har var i mange år. Vi startet å utvikle filmen sammen med Firouzeh i 2015, og det å kunne ha verdenspremiere på IDFA etter å ha fått en tidlig invitasjon dit var en stor ære, sier produsentene Rønning og Greenberg.

Hovedprisen

-Det var overveldende og overraskende at vi nå fikk hovedprisen. Vi trodde vi hadde sjansen til å få prisen for beste bruk av arkivmateriale – og det gjorde vi jo også – men å få begge prisene vi var nominert for var en enorm overraskelse, sier produsentene Rønning og Greenberg som i Norge også har hatt en samprodusent i Storyline med Janne Hjeltnes som produsent.

De to prisene som Radiograph of a Family nå får, heter IDFA Award for Best Feature-Length Documentary og  Beeld en Geluid IDFA ReFrame Award for best creative use of archive og er på henholdsvis 20.000 Euro og 5.000 Euro.

Oscar-kvalifisering

Med denne prisen får filmen det produsentene kaller «et kjempeboost» som blant annet innebærer kvalifikasjon til Oscar-nominasjon og mye oppmerksomhet som kommer vinnerfilmen fra IDFA til del.
Prispengene på 20.000 Euro går til filmens regissør, Firouzeh Khosrovani.

Første mulighet til å få sett filmen i Norge er under den Film fra Sør-festivalen, som åpner i dag, der den skal ha tre nettbaserte visninger.

IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam, foregår i år mellom 16. november og 6. desember og regnes som verdens viktigste dokumentarfilmfestival. Tidligere norske filmer som har hentet priser fra IDFA er Nowhere to Hide som vant hovedprisen i 2016 og Tvillingsøstrene som vant publikumsprisen i 2013.