Hvorfor er god belysning viktig når du ser film?

Lys er viktig. Lys setter stemningen og lys gir oss følelser, minner og er med på å gi oss opplevelsene våre. Bare se på forskjellige ting i samfunnet vårt i dag.

Når vi nærmer oss jul og gater, butikker og bygninger begynner å sette opp julelysene. Hva gjør det med oss? Kroppene våre begynner å fylles med julestemning og vi sendes for eksempel tilbake til barndommen hvor vi våknet tidlig om morgenen og satte oss for å se Disney på TV. Hvis du skal ha en romantisk kveld med din kjære, er det å lage en dempet belysning og tente stearinlys noe av det første vi gjør. 

Riktig belysning i hjemmet

Så hva har egentlig belysning å si for filmen vi ser på? Når vi går på kino skrur lyset seg av og vi sitter i et helt mørkt rom med kun filmen på lerretet. Det finnes TV-er med lys bak på for en mer behagelig TV-opplevelse. Og vi er alltid på utkikk etter den beste belysningen og de flotteste lampene til stuen vår. Det finnes mange gode merker for belysning i stuen, som for eksempel Globen Lighting, som er ledende innen flott og praktisk belysning til de forskjellige rommene i hjemmet vårt. 

For belysningen er viktig. Lyset er med oss når vi skal ha det på en spesiell måte. Vi styrer belysningen rundt oss etter hva vi skal gjøre, og hvordan vi skal føle oss. En lampe med dagslys virker energisk og oppfriskende, og er derfor noe vi har på skrivebordet når vi skal jobbe – mens når kvelden kommer vil vi aller helst ha en dempet belysning i hjemmet vårt sånn at vi synkront med lyset selv kan roe oss ned og gjøre oss klar for natten. Og det samme gjelder når vi skal se film. 

Belysning og film

En filmopplevelse blir bedre av det riktige lyset. Noen foretrekker at det er helt mørkt, eller kun et svakt lys sånn at TV skjermen kommer i fokus og man ikke trenger å bli distrahert av andre ting. Andre synes det er mer behagelig for øynene å ha noe bakgrunnslys i nærheten av TV-en, for eksempel i form av bakgrunnslys man får kjøpt til TV. Når vi ser på film skal vi slappe av og fordype oss inn i handlingen vi ser på, og da er det nettopp viktig å ha en belysning som er dempet, avslappende og som ikke flytter fokus eller energi over til andre ting.