Den originale Darth Vader er død

David Prowse, den tidligere kroppsbyggeren fra Bristol, mest kjent for å spille Darth Vader i den opprinnelige Star Wars-trilogien, er død 85 år gammel.

Prowse fikk rollen som Vader for sin imponerende kroppsbygning. Men Bristol-dialekten gikk ikke hjem hos George Lucas og replikkene hans ble dubbet av James Earl Jones.

-May the force be with him, always!» sier agenten Thomas Bowington til BBC.

Prowse en del av et team inkludert James Earl Jones, Sebastian Shaw og Bob Anderson som ga en av filmens mest berømte skurker liv i den opprinnelige Star Wars-trilogien. Likevel førte Prowses «eksentriske» oppførsel til at han ble utestengt av George Lucas selv fra å delta på offisielle Star Wars-konvensjoner.

Forbudet kom etter en langvarig feide mellom Lucas og Prowse. Prowse hadde blitt lovet å bli sett og hørt på slutten av trilogien når Vaders maske fjernes. Imidlertid brukte Lucas en annen skuespiller i stedet, og det opprørte Prowse.

I tillegg hevdet Prowse at Lucas beskyldte ham for å ha lekket Vaders død før utgivelsen av Return of the Jedi. Han hevder også at han ikke mottok sin rimelige andel av billettinntektene for den endelige filmen.

Tilstedeværelse

Prowses karriere som skuespiller strakte seg over 50 år, men det var hans rolle i Star Wars som ga ham internasjonal berømmelse. Dessverre ble hans Bristol-aksent ikke ansett som egnet for rollene som Hollywood-skurk, og hans replikker ble dubbet.

David Prowse hadde rollen som Darth Vader i de første Star Wars.filmene.

Prowse var imidlertid en definitiv tilstedeværelse i alle de tre tidlige filmene, takket være sine 198cm høyde. Han ble også nær venn med konkurrerende bodybuilding-konkurrententene Arnold Schwarzenegger og Lou Ferrigno (senere bedre kjent som TVs Incredible Hulk) – lenge før berømmelsen på skjermen.

Til Hollywood

Allerede før han begynte å opptre, fikk Prowse suksess i Hollywood-kretser, og forberedte avdøde Christopher Reeve på de fysiske kravene til rollen som Superman, som skuespillerens personlige trener.

Prowse fikk sin filmdebut i James Bond-parodien Casino Royale (1967) med rollen som Frankensteins Creature, en rolle han ble bedt om å spille igjen i to filmer fra den ikoniske Hammer-filmserien, Horror Of Frankenstein (1970) og Frankenstein and the Monster From Hell (1974).

Kultserier

Han spilte også regelmessig i kult-serier som Helgenen (The Saint), Space 1999 og Doctor Who.

Han ble oppdaget av George Lucas  etter å han sett ham i Stanley Kubricks A Clockwork Orange (1971), hvor han spilte en livvakt. Prowse invitert til audition for rollene som Darth Vader og Chewbacca i 1977s Star Wars: Episode IV – A New Hope.

Senere fortalte at han valgte Vader fremfor Chewbacca fordi » du husker alltid skurkene. »