«The Stand» har fått norsk premieredato!

Det er store forventninger til Stephen King-serien The Stand. Her får du info om når den har premiere, hvor du kan se den og et tips til et retrodykk tilbake til 1990-tallet. 

HBO Nordic bekrefter at det også blir norsk premiere 17. desember på The Stand. Serien er basert på Stephen Kings post-apokalyptiske skrekkroman og historien starter etter at en dødelig pandemi har lagt planeten øde. Vi følger en liten gruppe overlevende anført av den 108-år gamle Abigail som kjemper for å sikre menneskehetens overlevelse. Den nye filmatiseringen byr på en ny avslutning som Stephen King har skrevet spesielt til denne serien.

Retrogjensyn

For de med behov for mer Stephen King kan det anbefales å gjøre et retronostalgisk dypdykk i miniserien The Stand (1994) som ble sluppet i en restaurert versjon på Blu-ray på tampen av 2019. The Stand som mange så på VHS den gang var en påkostet dramaserie for sin samtid, det samme året som Friends hadde premiere. «Pestens tid» var Kings variant av «Ringenes herre» og ble utgitt 1978.

Et influensavirus med 99,4 prosent dødelighet blir til en pandemi og utrydder nesten alt liv på planeten. Viruset etterlater seg et samfunn i anarki og kaos. Folk går amok og dør som fluer. De få som er immune mot viruset deler seg i to fraksjoner og forbereder seg mot en siste kamp mellom de som følger håpet og de som dyrker den mørke siden. godhjertede Abagail leder en gruppe fredelige overlevende mens Randall Flagg og hans tilhengere står for ondskap.

Inspirert av virkelig hendelse

Romanen var inspirert av en virkelig hendelse med et kjemisk utslipp i Utah som drepte et stort antall sauer og som førte til dommedagsvarsling av en prest på en religiøs radiostasjon. Da King oppdaget Terry Nations roman «Survivors», basert på BBC-serien fra 1976, ble han nervøs og revurderte om han burde fortsette. Men historien var såpass forskjellige at han skrev den ferdig. Ironisk nok skulle BBC med nyinnspillingen i 2008 bli anklaget for å ha stjålet fra «The Stand».  George A. Romero skulle egentlig lage en film om romanen, men etter mange resultatløse år ble den laget som TV-serie.

Med sin tematikk og maktkamp mellom to grupperinger kan The Stand på mange måter sees på som en tidlig variant av The Walking Dead uten zombier. Serien er på seks timer og har et mye lavere tempo enn hva man er vant med fra dagens serier. The Stand vant den gang en Emmy for sminke, men de en gang innovative dataeffektene med morphing imponerer dessverre ikke like mye i dag.

Lang gjesteliste

På rollelisten finner du storheter som Rob Lowe, Molly Ringwald, Ed Harris og gjesteopptredener av regissører som John Landis og Sam Raimi. Regissør Mick Garris lagde for øvrig også Stephen King-filmatiseringene Sleepwalkers (1992) og miniserien The Shining (1997). Mens vi venter på den moderne nyinnspillingen som kommer senere i desember byr den aktuelle Blu-ray utgivelsen på et fint retronostalgisk gjensyn.