Netflix lager dramaseriere om mordet på Olof Palme

 Den usannsynlige morderen, en miniserie på fem episoder, basert på den prisvinnende boken med samme navn fra 2018, skrevet av Thomas Pettersson.

Den svenske dramaserien er en fiktiv tolkning av hvordan Stig Engström, den grafiske designeren som ble trukket frem som den trolige gjerningsmannen for attentatet på Sveriges statsminister Olof Palme, klarte å unnslippe rettssystemet helt til sin død gjennom en kombinasjon av dristighet, flaks og en forvirret politistyrke.

Det tidligere laget en rekke filmer og tv-serier om mordet på Olof Palme i 1986. I sommer slo en ny etterforskningsgruppe fast at det mest sannsynlig var den høyreorienterte Engström som skjøt den svenske statministeren.

Robert Gustafsson, som spiller drapsmannen Engström i serien, var på den samme kinoforestillingen som Palme den kvelden han ble skutt:

“Det er en spennende utfordring og et stort ansvar å få portrettere Stig Engström, men også på en måte en form for terapi. Siden jeg selv var på den samme kinoen som Olof Palme den kvelden han ble drept, har denne saken alltid føltes som en verkebyll som aldri har gått bort – og det er jeg ikke alene om å føle på. Teorien om Engström er den mest logiske og den som Palmes etterforskningsgruppe har konkludert med er den riktige. Det er også den teorien jeg tror på – og nå har jeg en mulighet til å prøve å forstå og utforske Stig Engström sin karakter.

Charlotte Brändström (t.v.) står for regien, Robert Gustafsson har hovedrollen og  Eva Melander møtervi også i dramaserien. (Foto: Johan Paulin/Netflix)

Polititabber

Serien setter søkelyst på Engström. Ikke minst om hvordan politiet kunne la ham slippe unna, til tross for at de var på sporet av ham og hadde ham inne til avhør.Attentatet var dårlig planlagt, Engström gjorde alt galt fra begynnelsen og nesten ingen trodde på løgnene hans om hva han faktisk gjorde den skjebnesvangre natten i Stockholm i 1986.

Robert Gustafsson (Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant, Det som göms i snö),spiller hovedrollen som Stig Engström. I tillegg er Eva Melander, Peter Andersson og Mikael Persbrandt er med.

Dette er ikke første gangen Persbrandt etterforsker Palme-drapet. Han hadde hovedrollen som politietterforsker i Kjell Sundvalls Palme-film Den siste kontrakten (1998). I den filmen var teorien at svensk og amerikansk storfinans er innvolvert og inngikk kontrakt med en leiemorder.

Denne gangen har man hentet inn solide manusforfattere. Det er skrevet av  Wilhelm Behrman og Niklas Rockström (Kalifat, Før vi dør) mens Charlotte Brändström (The Witcher, Jupiter’s Legacy) er konseptuell regissør. Serien produseres av FLX, produksjonsselskapet bak Netflix Original-seriene Quicksand og Kjærlighet og Anarki.

Den usannsynlige morderen lanseres på Netflix i 2021.