Disney's MULAN..Mulan (Yifei Liu)..Photo: Film Frame..© 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

«Mulan» – vakker, men ikke fullkommen

4

Niki Caros live-action-nyinnspilling av Disneys 1998-animerte epos Mulan bygger på en gammel kinesisk legende. Den har sine spektakulære øyeblikk, men blir for lang og har for mange kompromisser.

Dette er den dyreste filmen noensinne regissert av en kvinne. Det i seg selv er et stort ansvar for den new zealandske regissøren Niki Caro. Det er blitt en visuelt storlagen film -som er som skapt for det store lerret. COVID-19  har sørget for at vi må ta til takke med tv-skjermen.

Det er en stormfull historie som fortelles, og stormet har det også gjort rundt filmen. Disney har blitt kritisert delvis av politiske årsaker, men også for å la filmen ha premiere på Disney Plus i stedet for på kino. Det hjalp heller ikke at hovedrolleinnehaver Yifei Liu har uttrykt sin støtte til Hong Kong-politiets brutalitet mot demokratiaktivister.

Mulan (2020) 115min | Action, Adventure, Drama | 4 September 2020 (USA) Summary: A young Chinese maiden disguises herself as a male warrior in order to save her father.
Countries: USA, Canada, Hong KongLanguages: English

Gammel legende

Musikkfilmen Mulan var unik da den kom ut i 1998: Mulan var den første kvinnelige heltinnen som til slutt ikke giftet seg med prinsen. Hun var ikke en prinsesse, men en kriger, en person med integritet og sin egen vilje.

Legenden om Hua Mulan er godt kjent i hele Kina. Hun levde på 380-tallet i en tid da en datters høyeste ære var å gifte seg. Mulan er ikke ekteskapsmateriale, hun har viet hele sin oppvekst til kampsport.

Når Rouran-inntrengere, ledet av skurken Bori Khan (Jason Scott Lee) angriper og truer keiseren (actionstjernen Jet Li), lar den keiserlige hæren det gå ut en ordre om at en mann fra hver familie må stile til hæren. Og siden Mulans far er gammel og knust fordi han ikke har noen sammen binder Mulan opp hårets sitt og melder  som mann under navnet Hua Jun.

Det byr på nok av utfordringer. Mulsn står hele tiden i fare for å bli avslørt og vet godt at den strenge Kommandør Tung (Donnie Yen) kunne henrette henne hvis han visste sannheten.

Mulan går også opp mot heksen Xian Lang (Gong Li), en alliert av Khan som kjenner hemmeligheten hennes og som hun deler noen felles evner og magi med. Og når vi snakker om magi, er det noen semi-Crouching Tiger, Hidden Dragon over en del av scenene, men ikke helt på samme nivå.

Wuxia og kompromiss

Denne nye utgaven av Mulan er en mer seriøs film enn Disneys animerte versjon fra 1998,med mindre fokus på kjærlighet og tilpasset et litt eldre publikum. Sjangeren er wuxia, den kinesiske eventyrsjangeren som kombinerer magi, kampsport og heroiske historier.

Mulan følger Disneys nye tradisjon med å lage spillefilmer med CGI fra tegneserieklassikerne. Så langt ikke med spesielt vellykkede resultater. og det er tydelig mange kompromisser som er tatt underveis.

Kritikere har også blitt opprørt over at deler av filmen ble skutt i Xinjiang der forbrytelser mot menneskeheten ble observert med omskoleringsleirer for den muslimske minoriteten uigurer. Etterordene til filmen takker statlige etater i regionen.