Gjensyn med «Mongoland»

Filmen som ble selve symbolet på Stavanger-bølgen kommer nå på kino igjen i en remastret versjon. Mongoland har premiere på utvalgte kinoer og strømmetjenester denne uken. 
 
Mongoland er filmen som startet Stavanger-bølgen for snart 20 år siden. Det er debutfilmen til regissør Arild Østin Ommundsen og skuespillerne Pia Tjelta, Kyrre Haugen Sydness og Vegar Hoel.  Kristoffer Joner hadde gitt opp ideen om en trygg jobb som skuespiller fram til Mongoland banet vei for det som er en av Norges beste skuespiller-CVer. 
Filmen har blitt en kultfilm – og etgjensyn har blitt en juletradisjon for mange.

Jul og forsmådd kjærlighet

Det er kvelden før lille julaften. Pia kommer hjem etter å ha vært på reise i et halvt år, og regner med å ta opp tingene der hun slapp. Målet er å finne Kristoffer, kjæresten som skulle ha vært med på reisen, men som sviktet i siste liten. Det blir mer komplisert enn hun hadde trodd. Kristoffer er som sunket i jorden.
Mongoland ble starten på Stavanger-bølgen og ble karrierestart for flere skuespillere fra Rogaland.
 
I jakten på Kristoffer treffer Pia på flere mer eller mindre misfornøyde og desillusjonerte personer. Vegar, Pias gamle bestekompis, søvnløs og frustrert over en innbilt fysisk skavank. Rap-artisten Gary som er skuffet over manglende problemer å rappe om. Den britiske oljearbeideren Wayne, med et desillusjonert syn på kjærligheten som brakte ham til Norge. Stian, rocke-gitarist som jobber på gartneri fordi platekontrakten gikk fløyten. Samt en prinsippfast taxi-sjåfør. Midt i alt dette dukker nissen opp, og ting begynner å skje.
«Det er utrolig hyggelig at det er så mange som har tatt til seg Mongoland som en førjulstradisjon og vi er glade for å kunne gi dem filmen i enda bedre kvalitet», sier regissør Arild Østin OmmundsenNår Mongoland nå slippes på kino er det med forbedret bilde og lyd, uten at filmen mister filmuttrykket. Filmen vises på utvalgte kinoer over hele landet. I tillegg blir den tilgjengelig på den norske strømmetjenesten Nettkino og hos underholdningsleverandøren Altibox.

Oppfølger på gang 

«Jeg vil bare benekte på det sterkeste at det er jeg som har satt ut ryktet om at Mongoland er mer populær enn Jesus… Men om så var, så er det religionsfrihet i dette landet. God Jul!», sier Kristoffer Joner. Sammen med Pia Tjelta og Arild Østin Ommundsen jobber Joner med oppfølgeren til klassikeren – og 10. desember har den remastrede versjonen av originalfilmen premiere på utvalgte kinoer.