Kim Ki-duk er død etter å ha blitt smittet av korona

Den sør-koreanske filmregissøren Kim Ki-duk døde av COVID-19-komplikasjoner i Latvia i dag.

Han ble nylig innlagt på sykehus på grunn av symptomer på koronavirus, men behandlingen mislyktes. I følge latviske medier var den 59 årige filmskaperen i Latvia for å kjøpe et hus i Jurmala utenfor Riga og få oppholdstillatelse.

Kim studerte kunst i Paris i 1990-1992. I 1993 vant han prisen for beste manus fra Educational Institute of Screenwriting med A Painter and A Criminal Condemned to Death. Han regidebuterte i 1996 med Crocodile. Kim er den eneste sørkoreanske regissøren som har vunnet på alle de tre store europeiske filmfestivalene: Cannes, Venezia og Berlin.

Kontroversiell

Mens filmene hans ofte høstet kritikerros, anså mange dem for å være forstyrrende på grunn av overdreven vold og skildringer av voldtekt og kastrering.

Den prisbelønte regissøren har unngått offentlige opptredener i Korea etter at  han ble beskyldt for seksuelt overgrep mot skuespillerinner mens han filmet i 2017. Tre skuespillerinner kom med anklager på et nyhetshow som ble sendt på den koreansk allmennkringkasteren MBC. Kim innledet senere straffesaker og sivile søksmål mot MBC, men hans påstander ble avvist i domstolene.

Siden beskyldningene dukket opp har han hovedsaklig jobbet i stater i det tidligere Sovjetunionen. Han filmet Dissolve Kasakhstan i fjor og jobbet nå med en estisk produsent med ett nytt prosjekt.

Den siste film av han som har gått på norske kinoer er Fanget i nettet (2016) om en nordkoreansk fisker som får motorhaveri ved et uhell og driver ned til Sør-Korea. Etter å ha utholdt brutale etterforskninger i Sør, blir han til slutt sendt tilbake til Nord-Korea.