«Nomadland» og «Mank» favoritter til å vinne Oscar for beste film i 2021

Med i overkant av fire måneder frem til neste års Oscar-utdeling, er det i øyeblikket de to amerikanske dramaene Nomadland og Mank mange regner som favoritter til å vinne.

I Nomadland, som det fortsatt er uvisst om kommer til norske kinoer, spiller Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing Missouri, Fargo, Moonrise Kingdom) hovedrollen som Fern, en kvinne i 60-årene, som etter å ha mistet både mann og inntekt setter ut på en reise langs landeveien i USA.

Filmen, som er regissert av Chloé Zhao (My Brothers Taught Me, The Rider), har allerede fått strålende kritikker fra anmelderne for nydelig scenografi, drømmeaktige sekvenser og for måten den formidler historien om en type rollefigur vi vanligvis ikke ser i store produksjoner som denne.

Nomadland vant Golden Lion under Venice Film Festival og mottok People’s Choice Award ved Toronto International Film Festival.

Flere norske bettingsider virker også å være enige med anmelderne i favorittstempelet. I øyeblikket får du 3.00 i odds hos både Betway og Unibet på at Nomadland stikker av med Oscar for beste film ved neste års utdeling.

Mank, den andre av de to favorittene, ankom utvalgte norske kinoer den 20. november, og byr på Gary Oldman (Tinker Tailor Soldier Spy, The Dark Knight), Amanda Seyfried (Les Misérables, Mean Girls) og Lily Collins (The Mortal Instruments: City of Bones) i hovedrollene.

Filmen er en biografi om den alkoholiserte manusforfatteren Herman J. Mankiewitz (Gary Oldman), og følger konflikten han hadde med Orson Welles (Tom Burke) under produksjonen av manuset til Citizen Kane på 1930-tallet.

Mank – hvis manus opprinnelig ble skrevet av Jack Fincher, men endte med å bli endret og regissert av sønnen David Fincher (Seven, The Social Network) – ble gjort tilgjengelig på Netflix i Norge den 4. desember.

Bookmakere i Norge tilbyr i øyeblikket odds på 5.50 (Unibet) og 7.00 (Betway) på at Mank vinner Oscar for beste film.

The Trial of the Chicago 7, et rettsalsdrama som følger rettsaken mot syv amerikanske demonstranter i 1969, levnes også gode sjanser til prisen for beste film, med odds på mellom 7.00 og 8.50 hos spillselskapene.

West Side Story, som er en 2020-nyproduksjon av Broadway-klassikeren, kan også være verdt et spill, med tanke på at du får odds på mellom 13.00 og 17.00 på at den vinner. Ellers gir Spike Lees nyeste film Da 5 Bloods deg en odds på 11.00.

For noen måneder siden fikk Christopher Nolans Tenet og den uutgitte sci-fi-remaken Dune mye oppmerksomhet, men antas nå å ha noe dårligere sjanser til å vinne, noe som illustreres av at oddsen er steget til henholdsvis 15.00 og 21.00.

Det er imidlertid også andre gjeve priser som skal deles ut, blant dem for beste regissør. Chloé Zhao (Nomadland) sitter foreløpig med favorittstempelet, mens David Fincher (Mank) og Regina King (One Night In Miami) følger like etter.

Prisen for beste mannlige skuespiller tippes av mange å gå til nå avdøde Chadwick Boseman (Da 5 Bloods, Black Panther). Blant de andre favorittene finner vi Anthony Hopkins (The Father), George Clooney (The Midnight Sky) og Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah).

Viola Davis (Pieces of a Woman) nevnes ofte blant favorittene til å vinne prisen for beste kvinnelige skuespiller, men er forventet å få kamp av blant andre Andra Day (The United States vs. Billie Holiday), Frances McDormand (Nomadland) og Michelle Pfeiffer (French Exit).

Foreløpig er det kun prisen for beste film som er spillbar hos bookmakere her hjemme, men det ventes at odds på de andre kategoriene vil bli gjort tilgjengelig hos norske spillselskaper når vi nærmer oss Oscar-utdelingen.