AMC Entertainment Holdings, som blant annet eier Odeon-kjeden i Norge, er i ferd med å gå tom for kontanter.

AMC er verdens største kinooperatør. De har nå sikret seg et nødlån på 100 millioner dollar, men sier at pengene bare vil holde en måneds drift. Selskapet, som også eier også Odeon-kjeden i Norge, sier at kinobsøket er ned med 92 prosent i USA og 86 prosent internasjonalt.

Selskapet taper 125 millioner dollar i måneden på at publikum holder seg borte og fordi kinoene er stengt i en rekke land. Selv etter gjenåpning over det meste av USA sier selskapet sier selskapet at veksten til strømmetjenestene er blitt en utfordring.

Warner Bros. sa denne måneden at de planla å gi ut alle sine 2021 filmer online samme dag som de blir utgitt på kino i USA. De vil strømmes på HBO Max, som tilhører samme konsern.

Disney har også sagt at også de planlegger å skyve flere av filmene sine til Disney+. AMC sa at disse beslutningene kan få andre studioer til å vedta lignende strategier.

Trenger mer penger

«Denne fremgangsmåten har betydelig innvirkning på inntektene våre og forventes å fortsette å ha en negativ innvirkning på vår virksomhet og resultatene av driften fremover,» heter det i et notat til amerikanske myndigheter som fulgte med finansieringsmeldingen, skriver BBC.

AMC sier at for å forbli «levedyktig» gjennom 2021, og det vil trenge å hente inn minst 750 millioner dollar – og muligens mer.

«Vår nåværende kontantforbrenningsrate er ikke bærekraftige,» heter det.

Nødlånet på 100 millioner dollar kommer fra Mudrick Capital Management, en amerikanskbasert investor med fokus på nødlån. Selskapet eier allerede noen av AMCs gjeld på rundt 5,5 milliarder dollar.

AMC mer enn 1000 kinoer over hele verden, inkludert britiske Odeon CinemasGroup som eier de 13 Odeon-kinoene i Norge.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært publisher og redaktør for Cinema siden 2008. Han har blant annet intervjuet Martin Scorsese, Robert De Niro, Woody Allen og Francis Ford Coppola. Som filmjournalist har han blant annet dekket filmfestivalene i Cannes, Berlin, Venezia, Moskva, Havanna, Marrakech, Roma, Taormina, Karlovy Vary og Jeddah Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen