En guide til John Le Carrés filmer og serier og hvor du kan se dem

Nylig avdøde John Le Carré står bak en rekke populære spionbøker som også har blitt filmatisert eller laget som TV-serie. Han begynte å skrive romaner samtidig som han jobbet for for den britiske etterretningstjenesten. Bøkene ble svært populære, og han ble forfatter på fulltid. Her er en guide til filmatiseringer av hans romaner og hvor du kan se de.

John le Carré (født David John Moore Cornwell)  døde 12. desember. I løpet av 1950- og 1960-tallet arbeidet han for den britiske sikkerhetstjenesten MI5 og etterretningstjenesten MI6, og begynte å skrive romaner under pseudonymet John le Carré .

The Little Drummer Girl

En miniserie som kanskje har gått under radaren for de fleste er The Little Drummer Girl (2018). Det som gjør den svært interessant er at den er regissert av den sørkoreanske mesterregissøren Park Chan-wook som har laget filmer som Oldboy (2003) og Kammerpiken (2016). Serien er basert på Carrés bestselgende roman fra 1983 og handler om den israelsk etterretningstjenestens jakt på en palestinsk terrorist.

Sent på 1970-tallet drar skuespillerinnen Charlie (Florence Pugh) til Hellas og møter den mystiske Becker (Alexander Skarsgård). Han jobber for den israelske etterretningstjenesten og vil rekruttere henne til en uhyre krevende rolle.

Miniserien The Little Drummer Girl

Historien ble også filmatisert med samme tittel i 1984 med Diane Keaton i rollen som Charlie uten at dette har blitt noen klassiker. En mann forfører en kvinne til å forføre en annen i etterretningens tjeneste. Den nyeste versjonen fra 2018 er laget av de samme folkene som sto bak The Night Manager (2016) som fikk stor oppmerksomhet da den gikk som påskekrim på TV2.

Serien havnet litt under radaren til de fleste da den ble lansert på C More før jul i 2018, men har nå fått en fornyet interesse i forbindelse med John le Carrés bortgang.

Du kan se spenningsserien i åtte deler på 45 minutter hver på C More eller TV2 Sumo.

Our Kind of Traitor

Mens sønnen Alexander har hovedrollen i The Little Drummer Girl kan du se faren Stellan Skarsgård i rollen som russisk mafiahvitvasker som prøver å redde familien og seg selv fra den sikre død i Our Kind of Traitor (2016). Filmen handler om en tilfeldig og vanlig mann, spilt av Ewan McGregor, som ufrivillig involveres i faretruende intriger.

Det engelske ekteparet Gail (Naomie Harris) og Perry (Ewan McGregor) møter en mystisk russisk forretningsmann under deres kjærlighetsferie i Marrakech. Det de ikke vet er at han prøver å hoppe over til britisk etterretning før fiendene hans finner og dreper ham. Plutselig er paret innblandet i en dødelig jakt som fører dem fra Marrakech til London og Paris, og til slutt til de sveitsiske alper.

Our Kind of Traitor

Thrilleren er basert på John le Carrés roman fra 2010 utgitt som «En forræder etter vårt hjerte» på norsk. Regien er ved britiske Susanna White som hovedsakelig har jobbet med TV-serier som HBO-seriene Generation Kill og Boardwalk Empire, men som også har laget filmer som Woman Walks Ahead (2017) og Nanny McPhee og det store smellet (2010).

Our Kind of Traitor er en effektiv og fornøyelig thriller som stort sett fikk gode anmeldelser i norske medier, Les hele anmeldelsen av filmen her.

Filmen kan du strømme på Netflix, Blockbuster, Viaplay og SF anytime.

The Night Manager

Miniserien The Night Manager (2016) ble Golden globe nominert for Beste miniserie eller TV-film og ble i Norge vist som påskekrim på TV2. I etterkant førte den hyllede prestasjonen til at Tom Hiddleston ble lansert som en mulig arvtager til James Bond etter at Daniel Craig uttalte at han var ferdig med rollen.

Den tidligere soldaten Jonathan Pine (Tom Hiddleston) jobber som nattevakt på et luksushotell i Kairo. Han blir involvert med en kvinne som er kjæresten til en lokal gangster og som besitter informasjon om internasjonalt våpensalg. Da hun blir funnet drept må Jonathan komme seg unna, men hendelsen skal hjemsøke han.

Miniserien The Night Manager

Miniserien er basert på le Carrés roman fra 1993 ved samme navn og ble produsert av britiske BBC. Det var en påkostet og velregissert miniserie med store og eksotiske kulisser, godt skuespill og ikke minst et spennende plot.

Regien var ved danske Susanne Bier som vant Oscar for beste fremmedspråklige film med I en bedre verden (2010) og som siden har regissert den svært populære Bird Box (2018) for Netflix.

Miniserien The Night Manager er i åtte avsnitt og kan sees på HBO Nordic, Blockbuster og SF anytime.

A Most Wanted Man

Den særegne skuespilleren Philip Seymour Hoffman fikk sin siste rolle og døde en uke etter at filmen A Most Wanted Man (2014) hadde hatt premieren på Sundance filmfestival. Filmatiseringen av le Carrés roman fra 2008 som baserte seg på en sann historie hadde et øvrig solid skuespillerensembel med Rachel McAdams, Willem Dafoe, Robin Wright og Daniel Brühl.

Den torturerte tsjetsjenske muslimen Issa Karpov (Grigoriy Dobrygin) er på rømmen og ankommer Hamburg. Han trenger desperat hjelp, og leter etter sin avdøde fars russiske formue, en formue som ikke er bygget opp på lovlig vis. Samtidig som Issa får hjelp fra advokaten Annabel Richter (Rachel McAdams) blir hans historie gjennomgått av en internasjonal operasjon for å forebygge terrorhandlinger ledet av Günther Bachmann (Seymour Hoffman).

A Most Wanted Man

A Most Wanted Man er regissert av den nederlandske fotografen Anton Corbijn som tidligere har regissert den svært gode spionthrilleren The American (2010) med George Clooney og den mer biografiske fotojournalistfilmen Life (2015). A Most Wanted Man er en rolig thriller, men som byr på et svært solid visuelt uttrykk.

A Most Wanted Man er tilgjengelig på DVD og Blu-ray og kan sees på HBO Nordic, Blockbuster, SF anytime og Viaplay.

Muldvarpen

«Tinker Tailor Soldier Spy» fra 1974 er le Carrés første roman i den såkalte Karla-trilogien og som ansees som en av de viktigste innen spionsjangeren. Le Carré hadde selv erfaring fra MI6 og romanen bygger i tillegg på den berømte spionringen Cambridge Five. Dette var studenter som ble rekruttert av KGB og som siden fikk toppjobber innen etterretningstjenesten, utenriksdepartementet eller som diplomater. De leverte informasjon til Sovjetunionen og sto bak de groveste utlevering av hemmeligheter i tiden før andre verdenskrig og frem til 1960-tallet. Da de ante at de var i ferd med å bli avslørt flyktet de til Sovjetunionen.

En ungarsk general som besitter informasjon om en muldvarp som har infiltrert den britiske etterretningstjenesten ønsker å hoppe av. Operasjonen for å få tak i navnet på spionen mislykkes og lederen Control (John Hurt) må gå av. Toppagenten George Smiley (Gary Oldman) suspenderes, men når mistanke om at en spion har infiltrert organisasjonen på høyeste nivå blir Smiley hentet inn for å finne muldvarpen. Han undersøker hvert spor for å identifisere den skyldige.

Muldvarpen

Fiendebildet er todelt i Tinker Tailor Soldier Spy (2011). De kjemper mot Sovjetunionens mystiske skikkelse Karla samtidig som de må finne fienden i form av en muldvarp på innsiden av etterretningstjenesten. Det er en etterretningskrig mellom britene og sovjet hvor det handler om å infiltrere den andre, stjele hemmeligheter og finne ut av deres planer. Alle er mistenkte, og alle frykter avhoppere. Målet er å komme i kontakt med nye kilder og nerven ligger i hvem man kan stole på. Smileys store utfordring er å finne ut hvem av sine venner er den som har forrådet ham? På utsøkt vis handler det om infiltrasjon, bedrag og dobbeltbedrag.

Muldvarpen tar seg god tid til å etablere historien. Den dveler, er utdypende og forhaster seg ikke. Det er perfekt fortellerkunst! Som sin forrige film La den rette komme inn (2008) har også Hoyte Van Hoytema fotografert Muldvarpen. Det visuelle er i øverste liga, perfeksjonert til fingerspissen. Tidskoloritten er nydelig, set design, dekor, kostymer, rekvisitter – alt er detaljert og utsøkt. Stjernegalleriet med John Hurt, Colin Firth, Tom Hardy og Benedict Cumberbatch er uklanderlig. I spissen kommer Gary Oldman med sitt steinansikt og sin beste rolle i karrieren? Tomas Alfredsons karriere tok mageplask med Snømannen (2017) og han burde holdt seg til le Carrés romaner i stedet.

Muldvarpen er utgitt på DVD og Blu-ray i Norge og er tilgjengelig på SF anytime, Viaplay og Blockbuster.

The Constant Gardener

John le Carré tok med romanen «The Constant Gardener» fra 2001 et steg vekk fra spioner og den kalde krigen. Denne gangen kom han med et kritisk innlegg til den internasjonale legemiddelindustrien. Historien var basert på en lignende sann hendelse fra Nigeria. Filmatiseringen The Constant Gardener (2005) fikk strålende kritikker både i inn- og utland.

Da den idealistiske juristen Tessa blir myrdet i Kenyas ødemark, starter hennes diplomatektemann Justin sin egen etterforskning. Han vil finne sannheten bak tragedien og begynner å nøste opp løse tråder. Tessa var i ferd med å avsløre en råtten kynisme i et medisinkonsern som testet ut en ny vaksine mot tuberkulose. Justins etterforskning skal avsløre terror, vold og bedrag.

Filmen er regissert av brasilianske Fernando Meirelles som gjorde seg sterkt bemerket med den fire ganger Oscar-nominerte City of God (2002) og dystopiske Blindness (2008). Også The Constant Gardener fikk fire Oscar-nominasjoner og Rachel Weisz vant for beste kvinnelige birolle.

The Constant Gardener er utgitt på DVD og Blu-ray og kan leies på iTunes.

The Tailor of Panama

John le Carré uttalte at romanen «The Tailor of Panama» fra 1996 var en av hans fire favorittromaner.  I filmatiseringen The Tailor of Panama (2001) ser vi Pierce Brosnan i hovedrollen som spion. Den ble spilt inn i perioden mellom hans to siste Bond-filmer The World is not Enough (1999) og Die Another Day (2002) og fikk med sin tematikk derfor mye gratis reklame. Filmen er regissert av John Boorman som har laget klassikere som Deliverance (1972) og Smaragdskogen (1985).

Iren Harry Pendel (Geoffrey Rush) er skredder til de mektige i Panama. En dag blir han rekruttert av den nådeløse britiske spionen Andrew Osnard (Brosnan) som ber Harry rapportere det han hører når han syr dresser til landets generaler og politikere. Men det er en ting britene ikke er klar over. Harry er nemlig ikke den personen han utgir seg for å være, og rapportene fra skredderrommet er ikke alltid sannheten. Snart skal Harry sette i gang en rekke hendelser som truer alt han har verdsatt mest i livet.

The Tailor of Panama

Skredderen i Panama er ikke den mest minneverdige filmatiseringen av le Carré, men er på en annen side en film som det er tid for å gjøre en gjensyn med nå. Let etter Daniel Radcliffe i sin første filmrolle innspilt like før han fikk sitt gjennombrudd med Harry Potter-filmene.

Filmen er utgitt på DVD i Norge og kan sees på Viaplay, Blockbuster og iTunes.

Russlands hus

Pierce Brosnan var ikke den eneste tidligere Bond-skuespilleren med rolle i den omfattende filmatiseringen av John le Carrés romaner. Nylig avdøde og tidligere Bond-skuespiller Sean Connery (1930-2020) var en av filmhistoriens største ikoner. Han er kanskje mest kjent som James Bond, men han har også gjort mange andre store rolletolkninger. The Russia House (1990) var basert på romanen av samme navn fra 1989 og var sammen med Arnold Schwarzenegger-filmen Red Heat (1988) de eneste amerikanske filmene innspilt i Sovjetunionen.

En dag kommer et meget delikat manuskript med russiske militærhemmeligheter til en britisk forelegger. I samarbeid med det britiske MI6 blir Blair (Connery) sendt til Moskva for å møte bokens mystiske forfatter. Mellomleddet for møtet er en meget vakker kvinne som Blair raskt faller for og utstyrt med en skjult mikrofon blir spionamatøren Blake snart et offer i kjølvannet av den kalde krigen mellom øst og vest.

The Russia House

The Washington Post kalte filmen for en av årets beste filmer, men den er i dag en noe glemt film. Filmen ble utgitt på norsk DVD i 2004, men kan være vanskelig å oppdrive i dag.

The Russia House kan strømmes på SF anytime og iTunes.

Speilkrigen

Romanen «The Looking Glass War» ble utgitt i 1965. Den tredje filmatiseringen av en le Carré-roman er The Looking Glass War (1970) med Anthony Hopkins i en av sine første hovedroller. Den etter hvert så populære karakteren George Smiley er tilstede i romanen, men er ikke en del av denne filmens historie.

En polsk flyktning får løfte om asyl i England mot å utføre et hemmelig oppdrag i Øst-Tyskland. Etter å ha drept en tysk grensevakt, ser vi han på flukt med soldatene i helene.

The Looking Glass War

The Looking Glass War er ikke så enkel å oppdrive i dag, men kan bestilles som DVD fra Storbritannia med norske undertekster. Den kan dessverre ikke strømmes noe sted for tiden.

Telefon til avdøde

Le Carré Jobbet som agent for de britiske etterretningene MI5 og MI6 på samme tid som han skrev sin første roman «Call For The Dead» utgitt i 1961.  Boka ble gitt ut på norsk under tittelen «Telefon til avdøde» i 1965 og var den første romanen med hans etter hvert velkjente karakter George Smiley.

Den hemmelige agenten Charles Dobbs (James Mason) er forvirret av det plutselige selvmordet til en mann han nylig har etterforsket. Vil en mann som akter å begå selvmord om kvelden, bestille telefonvekking til neste dag? Da utenriksministeren ber Dobbs om å droppe videre etterforskning, fortsetter han. Alt dette skjer mens Dobbs forholder seg til nyheten om at hans ofte utro kone har ført en affære med sin venn og protegé.

The Deadly Affair

Romanens tittel ble endret til filmatiseringen og til noe de den gang syntes klinget bedre; The Deadly Affair (1967). For denne filmen ble dessuten karakteren George Smiley endret til Charles Dobbs, årsaken var at Paramount eide rettighetene til navnet Smiley i forbindelse med deres filmatisering av Spionen som kom inn fra kulden.

Filmen med norsk tittel Telefon til avdøde er vanskelig tilgjengelig i Norge i dag, men ble i år relansert av britiske Powerhouse Films på DVD og Blu-ray og kan fint anskaffes gjennom for eksempel Platekompaniet.

Spionen som kom inn fra kulden

John le Carrés roman ble gitt ut i 1962 og året etter ble regissør Martin Ritts Hud (1963) Oscar-nominert for beste regi. Ritts mest kjente film er dog filmatiseringen The Spy Who Came in from the Cold (1965) som ofte hylles som en av de aller beste spionfilmene og topper lister over de beste filmene gjennom tidene. Disse listene er ofte bearbeidet av godt voksne filmanmeldere som har et nostalgisk forhold til filmer de vokste opp med. Samtidsfilmen om den kalde krigen ble hyllet for å være svært god og for sin realistiske tilnærming, men sammenligner man den med mer moderne filmene så føles den noe datert.

Alec Leamas (Richard Burton) leder MI6-kontoret i Vest-Berlin hvor de venter på en person som skal komme over til den amerikanske sektoren. Han blir skutt før han krysser grensen og Alec blir kalt tilbake til hovedkontoret i London. MI6 har mistet tre agenter og Alec blir satt ut i kulden. Smiley og Control instruerer Alec for å få tak i avhopperen Mundt og gjennom arbeidsformidlingen får han en ordinær jobb, møter den kvinnelige kommunisten Nan og havner til slutt i fengsel. Da han blir løslatt kontaktes han av den øst-tyske etteretningen.

The Spy Who Came in from the Cold

Filmen tar utgangspunkt i det siste oppdraget for å få tak i en avhopper og en kamp utartes mellom den britiske og sovjetiske etterretningstjenesten. Den kalde krigen og spionvirksomhet er representert med rekruttering, svik, bedrageri og et intrikat komplott med hvem lurer hvem. Filmens tempo er avslappet og når man ser filmen i dag oppleves det som at den mangler litt av nerven og fremdriften som er representert i senere filmer. Skuespillet kan dessuten oppleves som noe stivt i dag. Historien og plottet er dog høyst interessant og Tomas Alfredsson jobber for tiden med en nyinnspilling med den etablerte casten fra Muldvarpen.

Forfatter John le Carré hadde selv jobbet for britisk etterretning og skrev historier basert på egne opplevelser. Han sluttet og forlot jobben da romanen «Spionen som kom inn fra kulden» ble en suksess. Ian Flemings roman om James Bond, «Casino Royale», hadde blitt utgitt 11 år tidligere, men le Carré mente at Flemings bøker ikke var en del av spionasjelitteratur, selv om begge universene handlet om Secret Intelligence Service. Den første Bond-filmen Dr. No kom i 1962 og filmen Spionen som kom inn fra kulden kom som et motsvar til denne tre år senere.

Filmen er utgitt av Paramount på DVD i Norge og kan for tiden også leies hos Blockbuster.