Lars von Trier lager ny sesong av kultklassikeren «Riket»

Strømmetjenesten Viaplay har sammen med Zentropa og DR landet en avtale om å lage en ny sesong av Lars von Triers kultklassiker Riket.

På 1990-tallet – før vi alle begynte å strømme TV-serier, klarte den uhyggelige sykehusserien Riket å samle hundretusener av nordmenn foran fjernsynet.

Til irritasjon for mange fikk historien om jakten på jenta som man kunne høre gråt i heissjakten på Rigshospitalet i København, bare åtte episoder fordelt på to sesonger.

Egentlig hadde von Trier for lengst planlagt en tredje sesong i forlengelse av de to første, men på grunn av dødsfall i skuespillerteamet ble planene henlagt. Kirsten Rolffes, som spilte en av hovedrollene som den åndelige fru Drusse, døde i 2000.

I fjor sendte imidlertid von Trier ideen om å avslutte skrekkhistorien på Rigshospitalet med en siste sesong – 20 år etter at den siste sesongen ble sendt.

Uforløste historier

Riket Exodus -oppfølgersesongen til den legendariske serien skal spilles inn til neste år og har forventet norgespremiere på Viaplay i løpet av 2022. Zentropa og regissør Lars von Trier skal en siste gang dykke ned i Rikets mange uforløste historier. Porten til riket står på gløtt…

Hva som vil skje i det endelige oppgjøret mellom det gode og det onde er fortsatt strengt hemmelig, men det som er sikkert er at Rikets forfatning er skrøpelig.

– Grenser finnes i mange former: Som streker med linjaler på hvite ark (dog ofte usynlige for en tilfeldig besøkende på faktiske geografiske steder). Grensenes streker kan utføres illustrative for ikke å si fiktive og onskapsfulle. Med bløt, rød farge, nesten usynlige og til fulle kanskje «stiplet», som en slags unnskyldning, eller rett og slett av skam. Men strekene henger der altså i ufattelige mengder og utgjør til sammen de «revirer» innbyggerne er sterke nok til å holde. Ut- og innreise foregår ofte med vold, for den besøkende er naturligvis forventet å returnere etter sitt ærend, sier Lars von Trier, og utdyper:

– På jorden er «Maskinen som får alt til å rulle (altså alt liv)» betinget av de konflikter – strekene – akkurat som om det var en tanke, provoserer til.

Lars von Trier skal nok en gang ta oss med til Riket (foto: Peter Hjort)

Riket Exodus blir er et selvstendig verk som ikke krever at du har sett de to første sesongene. Riket I og Riket II høstet stor anerkjennelse og har vunnet en haug av priser.

Lars von Trier har i likhet med de tidligere sesongene skrevet manuset sammen med Niels Vørsel.