2020 var et rekordår for kvinnelige regissører

Koronaen stoppet ikke kvinnelige filmskaperes fremmarsj i Hollywood. 16 av de 100 mest innbringende Hollywood-filmene i 2020 ble laget av kvinner. 

Variety skriver at kvinner regisserte 16 prosent av de 100 filmene som spilte inn mest penger i løpet av året. I 2019 var det samme tallet 12 prosent og året før bare 4 prosent. Filmene det er snakk om var alt fra superheltfilmer som Cathy Yans Birds of Prey og Patty Jenkins Wonder Woman 1984, til kostymedramaet Emma og thrilleren Relic.

– Selv uten noen av årets mest etterlengtede store filmer av kvinner – som Chloé Zhaos Eternals og Cate Shortlands Black Widow – økte prosentandelen i 2020. Den gode nyheten er at trenden har gått oppover de siste to årene, sier Dr. Martha Lauzen som står bak studien.

Men rapporten viser også at den amerikanske filmindustrien fortsatt har en lang vei å gå for å bli mer likestilt bak kameraet.

67 prosent av de mest suksessrike filmene hadde ansatt 0-4 kvinner i ledende stillinger (som manusforfatter eller produsent). Dette kan sammenlignes med at over 70 prosent av filmene hadde mer enn ti menn i samme yrkesgrupper.