I Trumps fotefar -de beste filmene om statskupp

Donald Trump har prøvd seg på statskupp i kveld ved å oppfordre sine tilhengere til å ta seg inn i Kongressbygningen og hindre at Biden blir innsatt som president.  Det er en god anledning til å å utforske statskupp – og forsøk på kupp på film.

Det er laget mange filmer om temaet opp gjennom historien. Vi har valgt å plukke ut nyere filmer som er lett tilgjenglige på strømmetjenester og bygger på virkelige hendelser.

Colonia (The Colony, 2015)

En av mange filmer som bruker general Pinochets blodige chilenske militærkupp i 1973 som bakteppe. Filmen utforsker den beryktede kvasi-nazistiske ‘Colonia Dignidad’-kulten i landet. Stedet ble også brukt som et fengsels- og torturleir for dissidenter. Kolonien blir drevet av etterkommere av av tyske nazister.

Colonia Dignidads andre aktiviteter inkluderte seksuelle overgrep mot barn og lagring av våpen i hemmelige bunkere. Josef Mengele ble sagt å ha gjennomført menneskelige eksperimenter på forbindelsen.

Filmen byr på fremragrende skuespiller med Emma Watson i hovedrollen som Lena, en ung kvinne som blir med i Colonia Dignidad for å redde sin bortførte kjæreste Daniel (Daniel Brühl). Michael Nyqvist spiller lederen  for kulten.

Valkyrie (2008)

20. juli 1944 prøvde tyske hæroffiserer  å myrde Hitler og avslutte krigen. Attentater har vært gjesnstanf for flere filmatiseringer -inkludert Night of the General og The Desert Fox, men Bryan Singers Valkyrie var det første med et stort Hollywood-budsjett om hendelsen.

På slutten av andre verdenskrig klekket en gruppe tyske offiserer ut et komplott for å myrde Hitler og ta kontroll over militærkommandoen for å avslutte krigen. Plottet da det endelig ble gjennomført 20. juli 1944. Konspiratørene i den indre sirkelen ble skutt etter  eller dømt til døden kort tid etter.

En solid Hollywood film med Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Terence Stamp, Kevin McNally, Tom Hollander og Tom Wilkinson.

The Black Pimpernel (2007)

Vi går tilbake til de tragiske hendelsene i Chile i 1973 med dette mer oppløftende virkelige bildet. Akkurat som  i Colonia, har Michael Nyqvist også en av hovedrollene her hvor han spiller Harald Edelstam, den svenske ambassadøren i Chile. Etter Pinochets kupp reddet Edelstram 1300 mennesker fra nesten sikker død, fengsel og tortur ved å skjule dem i den svenske ambassaden og til slutt gi gruppen asyl i Sverige.

Coup! (2006)

Satirikeren John Fortunes Coup! er en fortelling om dristighet, inkompetanse og svik med Jared Harris og Robert Bathurst i hovedrollene. Det følger overklassen Brit Simon Mann (Harris) gjennom sitt mislykkede forsøk på å styrte regjering i Ekvatorial Guinea.

Denne til tider morsomme filmen gir et innblikk i den sanne historien om hvordan Simon Mann ble forrådt, arrestert og havnet i et afrikansk fengsel etter hans engasjement i kuppet i 2004.  Coup! viser hvordan Mark Thatcher (Bathurst), sønn av den tidligere britiske statsministeren Margaret Thatcher, ble involvert og arrestert.

Den handler om grådighet, penger og hvordan land som er rike på olje alltid vil bli sentrum for verdens oppmerksomhet – enten det er ønsket eller ikke.

The Manchurian Candidate (2004)

Dette er en nyinnspilling av John Frankenheimers klassiker om den kalde krigen fra 1962 med Frank Sinatra i hovedrollen. Nå er bakteppet «kald krig» byttet ut med Gulfkrigen. 13 år etter krigshandlingene plages major Marco (Denzel Washington) av drømmer.

Denzel Washington spiller Bennett Marco, med Liev Schreiber som kongressmedlem Raymond Prentiss Shaw, ‘kandidaten’ til i tittelen, og Meryl Streep er hans manipulerende (og tilsynelatende incestuøse) mor senator Eleanor Prentiss Shaw.

Under krigen reddet sersjant Shaw (Liev Schreiber) Marco og hans menn fra et bakholdsangrep i Kuwait. Der og da erobret rikmannssønnen Shaw posisjon som nasjonal helt og fikk senere Purpurordenen. I dag er Shaw kandidat til visepresidentembetet, godt hjulpet, for ikke å si puffet – frem av sin ambisiøse mor.