Arnold Schwarzenegger i strupen på Trump og hans tilhengere

Arnold Schwarzenegger leverte søndag et skarpt angrep på president Donald Trump over onsdagens storming av Capitol av en mengde Trump-tilhengere.

Den mangeårige republikanske og ikoniske filmskuespilleren sammenlignet hendelsen med Krystallnatten i Tyskland og Østerrike i 1938.

«Jeg vokste opp i Østerrike,» sier Schwarzenegger i videomeldingen som ble lagt ut på Twitter søndag. «Jeg er veldig bevisst på Krystallnatten. Det var en voldsom natt og angrep på jødene som ble utført i 1938 av den nazistiske ekvivalenten til Proud Boys.

”Onsdag var dagen for knust glass her i USA. Det knuste glasset var i vinduene i USAs Capitol. Men mobben knuste ikke bare vinduene på Capitol. De knuste ideene vi tok for gitt. De knuste ikke bare dørene til bygningen som huset det amerikanske demokratiet. De trampet de prinsippene som landet vårt ble grunnlagt på. ”

Schwarzenegger snakker om sin far, som var medlem av nazistpartiet under andre verdenskrig, som Schwarzenegger beskriver som en mann som er ødelagt av «løgner og intoleranse.»

«Nå har jeg aldri delt dette så offentlig fordi det er et vondt minne, men faren min ville komme full en eller to ganger i uken, og han skrek og slo oss og skremte moren min,» sa han.

«Jeg holdt ham ikke helt ansvarlig, fordi naboen vår gjorde det samme med familien sin, og det samme var neste nabo over. Jeg hørte det med mine egne ører og så det med mine egne øyne. De hadde fysiske smerter fra granatsplinter i kroppen, og hadde følelsesmessige smerter fra det de så og gjorde. ”

Schwarzenegger beskylder deretter Trump for å søke «et kupp ved å villede folk med løgner.»

Han kaller Trump «en mislykket leder» som «vil gå inn i historien som den verste presidenten noensinne.»

Han angriper ryggløsheten til republikanerne som har gått sammen med Trumps anstrengelser for å undergrave valgsystemet.

Mot slutten av videoen holder han opp det han kaller «Conan-sverdet», med henvisning til filmen hans «Conan the Barbarian» fra 1982 og sier «vårt demokrati er som sverdets stål. Jo mer det er temperert, jo sterkere blir det. ”

Schwarzenegger avslutter videoen med en oppfordring til enhet blant det amerikanske folket under den påtroppende Biden-administrasjonen.