Netflix: «Outside the Wire» – Lunken robot-action

3

Det er fremtiden, og krig er fremdeles det verdens stormakter ser ut til å bruke mest tid og krefter på. Vi befinner oss i Ukraina, der Russland stadig lager dårlig stemning. USA, som selvfølgelig har styrker i området, gjør ikke situasjonen noe triveligere.

Her følger vi to amerikanske soldater: den ene er en topptrent elitesoldat, lynrask i kamp, med et actionfilm-stunt klar til enhver anledning. Den andre en dronepilot, som egentlig ikke vil være der.

Det bør legges til at elitesoldaten Leo, spilt av Anthony Mackie (ja, han med vinger fra Marvel-filmene og Netflix-serien Altered Carbon), egentlig er en toppmoderne, menneskelignende og emosjonelt ustabil robot. Og dronepiloten Løytnant Harp (spilt av Damson Idris) er i felten som straff for å ha gått imot en direkte ordre.

Outside the Wire (2021) 114min | Action, Adventure, Fantasy | 15 January 2021 (USA) Summary: In the near future, a drone pilot sent into a war zone finds himself paired with a top-secret android officer on a mission to stop a nuclear attack.
Countries: USA, HungaryLanguages: English

Fremtidens soldater

Dette er en fremtid der stormaktene kjemper sine kriger med droner og mekaniske soldater, mens uskyldige sivile kommer i skuddlinjen der de til slutt blir ender opp som «statistikk». Intet nytt fra den fronten, med andre ord. Og til tross for at Outside the Wire er tydelig fremstilt som science fiction, klarer allikevel den svenske regissøren Mikael Håfström å gi filmen et mer realistisk uttrykk enn det jeg forventet. Ofte ser vi roboter og teknologi som vi lett kan forestille oss at bare er noen år unna.

Jeg tror det finnes en advarsel et eller annet sted i filmen, om hvordan mekanisert krigføring med droner og roboter kan føre til umenneskeliggjøring av livene som står på spill. Og sant nok, i første halvdel av den omtrent to timer lange filmen blir en del dilemmaer og spørsmål tatt opp. Filmen starter med et kjent etisk dilemma. Dronepiloten må avgjøre om han skal avfyre en rakett for å drepe fiender som vil komme til å ta livet av allierte soldater på bakken. Gjør han det, vil samtidig to av de allierte soldatene bli drept i eksplosjonen. Skal han la lagføreren på bakken forsøke å redde sine egne soldater, slik hans overordnede sier han skal, eller gå imot ordre, avfyre raketten og redde de fleste av dem?

Leo (Anthony Mackie) og Løytnant Harp (Damson Idris)

Valg og konsekvenser

Han velger å avfyre raketten, og blir raskt fjernet fra stillingen. I stedet for å bli stilt for krigsrett, blir han heller sendt til den eksentriske androide-offiseren Leo. For det koster tross alt mer skattepenger å trene opp én dronepilot enn to vanlige soldater.

Leo tar dronepiloten med seg ut i krigssonen for å levere vaksiner til sivile, og kanskje vise ham krigens virkelighet på bakken. Dette området er i stor grad styrt av den onde seperatist-skurken Victor Koval (spilt av profesjonell skumling Pilou Asbæk). Det blir raskt tydelig at Leos oppdrag er å finne Koval, som leder terrorister i krigssonen. Men hvem har egentlig rent mel i posen her?

Victor Koval (Pilou Asbæk) og Leo (Anthony Mackie)

Forglemmelig action

Jeg er nok ikke den eneste anmelderen som vil sammenligne denne filmen med Antoine Fuquas fantastiske 2001-film Training Day. Men i stedet for gangstere, korrupte politimenn og narkotika i nåtidens Los Angeles, er det roboter, droner, soldater og atomvåpen på avveie. Det er gjort forsøk på å skape en god kjemi mellom Anthony Mackies emosjonelt ustabile robot Leo, og Damson Idris’ dronepilot Løytnant Harp. Dette forsvinner dessverre sammen med de etiske spørsmålene, når filmen gradvis går over til ganske så standard, action-drevet militær science fiction.

Spesialeffektene er gode og ofte oppfinnsomme, og det er skremmende hvor virkelighetstro noen av robotene vi ser er. Bare se på hva selskaper som Boston Dynamics driver med, så ser du hva jeg mener. Outside the Wire er helt fin fredagsunderholdning, om du ikke forventer noe nyskapende eller oppsiktsvekkende.

Outside the Wire kan sees på Netflix fra 15. januar.