Morten Tyldum skal lage tv-serie om den elleville Bertheussen-saken

Morten Tyldum skal lage en internasjonal tv-serie basert rettssaken mot Laila Bertheussen og hendelsene og omstendighetene som førte til at hun nå er dømt til 20 måneders fengsel.

Bertheussen ble fredag funnet skyldig i å ha truet demokratietog dømt til 20 måneders fengsel. Hun sa seg ikke skyldig i alle anklager, som inkluderte å sette fyr på bilen hennes og vandalisere familiens hjem.

«Dette er en fascinerende og viktig historie som avslører, på noen ganger absurde og urovekkende måter, vårt politiske klima og hvem som får bestemme hva som er sant,» sier Morten Tyldum til Deadline. «Vi ser frem til å bringe disse ekstraordinære begivenhetene til publikum over hele verden.»

Tv-serien skal lages som et samarbeid mellom Tyldums Einar Film og det amerikanske produksjonssekslapet Anonymous Content som står bak tv-serier som True Detective, Mr. Robot og Catch 22.

Morten Tyldum og Guri Nebys Einar Film har samarbeidet med Anonymous Content siden 2019 med Anonymous Content Nordic med målet om å bringe norske og andre nordiske historier til et globalt publikum.

Ellevill historie

Hele historien som førte til rettssaken fremstår som en ellevill historie som involver, ikke bara Laila Bertheussen og justisminister Tor Mikkel Wara, men også flere regjeringskolleger – inkludert statministeren.

Saken har sitt utspring i Black Box´teateroppsetningen Ways of Seeing i 2018, et skuespill som beskyldte Wara og andre medlemmer av Fremskrittsparti for å fremme rasisme og rasistiske holdninger.

Bertheussen protesterte den gang mot at bilder av huset til henne og samboeren, justisminer Mikkel, Wara, ble brukt i produksjonen som en potensiell trussel mot deres sikkerhet. Snart begynte mystiske hærverk å finne sted rundt Bertheussens hjem. Men etter en etterforskning ble Bertheussen arrestert i 2019 og siktet for å ha påført skaden på sin egen eiendom i et forsøk på å skylde på leke- og teaterproduksjonen.

Wara, som før arrestasjonen hadde kalt angrepene en trussel mot demokrati, vitnet under rettssaken og sa at han mente at partneren hans var uskyldig.