Årets storfilm på kino: «Margrete den første» med Trine Dyrholm og Jakob Oftebro – se traileren nå!

Teasertraileren til den nordiske storfilmen Margrete den første ble sluppet i dag. Filmen har danske Trine Dyrholm i hovedrollen som Margrete I – dronning av Danmark, Norge og Sverige og dermed en av de mektigste regenter i skandinavisk historie.

I tillegg finner vi Jakob Oftebro i rollen som den norske prins Olav. Morten Hee Andersen spiller dronningens adoptivsønn Kong Erik og Søren Malling spiller biskop. Margrete den første har alt som skal til får å samle et stort skandinavisk kinopublikum.

Kalmarunionen

Margrete den første handler om den sterke dronningen Margrete (Trine Dyrholm) som styrte landet da Sverige, Norge og Danmark var samlet under Kalmarunionen.

Året er 1402. Margrete har oppnådd det ingen mann har klart før. Hun har samlet Danmark, Norge og Sverige til en fredsorientert union, som hun alene styrer gjennom sin unge, adopterte sønn, Erik.

Unionen er omgitt av fiender, og Margrete planlegger derfor et ekteskap mellom Erik og en engelsk prinsesse – en allianse, som skal sikre Unionens status som supermakt. Men en konspirasjon er på vei, som setter Margrete i et umulig dilemma, som kan koste henne sitt livsverk: Kalmarunionen.

Fra Homeland til Kalmarunionen

Charlotte Sieling skal stå for regien. Charlotte Sieling ble først kjent i Norge gjennom dramaseriene Mordkommisjonen (2000-2002) og Krøniken (2004-2007). Senere fulgte Forbrytelsen, Broen og Borgen. Hun har jobbet i USA og regissert episoder på blant annet Graceland (2013), The Americans (2014) og Homeland (2014-2018). Tilbake i Danmark regisserte hun spillefilmen Mesteren (2017) med blant andre Jakob Oftebro.

Trine Dyrholm har rollen som Margret den første mnesCarlotteSieling står for regien (Foto: Robert Skjoldborg/DFI)

– Jeg vil gi henne en stemme og fortelle deg om en av Europas sterkeste herskere, sier hun til Berlingske. – Kvinnen som opprettet Kalmarunionen med Danmark, Norge og Sverige som varte i 126 år. En kvinne som regjerte til tross for og ikke på grunn av sitt kjønn.

Charlotte Sieling har skrevet manus til Margrete den første i samarbeid med Jesper Fink og Maya Ilsøe, kjent for henholdsvis Før frosten og Arvingene.

Premiere 23. september 2021

Bakgrunn
Dronning Margrete var barnebarn av kong Valdemar Atterdag av Danmark. 12 år gammel ble hun gift med Håkon VI Magnusson,  konge av Norge og arving til den svenske tronen. I 1374 døde Håkon VI,  og året etter også faren Valdemar Atterdag. Hun fikk sønnen Olav Håkonsson valgt til konge av Danmark i 1376,  og Norge i 1380. Hun styrte i den umyndige kongens navn,  og da Olav døde bare 17 år gammel i 1387,  ble hun utnevnt til regent. For å fullbyrde unionen mellom de tre rikene,  tok hun sin nevø Erik av Pommern til fostersønn og fikk ham valgt til konge av Danmark,  Norge og Sverige i 1397. Unionsavtalen ble inngått i Kalmar samme år. Margarete var derimot den virkelige herskeren til sin død i 1412.