Disney barnebegrenser filmklassikere på Disney+ som inneholder rasistiske stereotyper

Disney begrenser tilgangen til Dumbo, Peter Pan og Aristokattene fra Disney + for barn under syv år. Filmklassikerne regnes som rasistiske, og siden oktober i fjor har de kommet en advarselstekst.

Disney har bestemt seg for å begrense tilgangen til Disney-klassikerne Dumbo, Peter Pan og Aristokattene fra barnekontoen på strømmetjenesten Disney +, melder Daily Mail.

Årsaken er at filmene inneholder rasistiske stereotyper. I Peter Pan for eksempel, som kom i 1953, kalles indianerne «redskins». Filmen Aristokattene fra 1970 viser karakteren Shun Gon, en siamesisk katt med skrå øyne og fremtredende tenner, som har blitt beskrevet som en karikatur av østasiatiske mennesker.

Filmen Dumbo fra 1941 er beskyldt for å ha spottet afroamerikanske slaver på plantasjer i det amerikanske sør. I en scene ses svarte arbeidere uten ansikter synge: «Når vi får lønnen vår, da sløser vi bort alle våre penger».

Disneys grep fungerer slit at filmen ikke dukker opp på  kontoen når du setter på foreldrekontrollen for barn under 7 år på Disney +. Du kan fremdeles se filmene hvis du er logget inn og er eldre. I oktober ble en innholdsanmeldelse introdusert, og det er nå en advarselstekst før filmen begynner:
“Dette programmet inneholder negative skildringer og / eller uakseptabel behandling av mennesker eller kulturer. Stereotypier som disse var feil da, og de er feil nå ”.

«Disney strever for å skape inspirerende og håpefulle historier som gjenspeiler det rike mangfoldet av menneskeheten rundt om i verden.»

Disney har ansatt eksterne eksperter for å vurdere om filmene «representerer et globalt publikum».

Rasisme og stereotyper i klassiske Disney-filmer:

Lady og Landstrykeren (1955): To siamesiske katter, Si og Am, er avbildet med negative asiatiske stereotyper. Det er også en scene hvor hunder alle skildres og underbygger stereotypene til landene deres raser er fra – som Pedro den meksikanske Chihuahua og Boris den russiske Borzoi

Aristokattene (1970): En siamesisk katt kalt Shun Gon, uttalt av en hvit skuespiller, tegnes som en rasistisk karikatur av en asiatisk person. Han spiller piano med spisepinner

Dumbo (1941): En gruppe kråker som hjelper Dumbo å lære å fly har overdrevne stereotypiske svarte stemmer. Hovedkråken heter Jim Crow – en referanse til et sett med rasistiske segregeringslover i det sørlige USA på den tiden – og han blir uttalt av en hvit skuespiller, Cliff Edwards.

Jungelboken (1967) King Louie-karakter (uttalt av Louis Prima), en jazz-syngende, boppende ape som lenge betraktes som en støtende karikatur som bruker rasistiske stereotyper av afroamerikanere.

 


Peter Pan (1953): Filmen refererer til innfødte som «redskins». Peter og De fortapte guttene danser også i hodeplagg, som Disney nå sier, er en «form for hån og tilegnelse av urfolks kultur og bilder». En sang som opprinnelig ble kalt «Hva gjør den røde mannen rød» ble også kalt rasistisk – den ble senere omdøpt til «Hva gjør den modige mannen modig».

Song of the South (1946): En av Disneys mest kontroversielle filmer, som aldri har blitt gitt ut på video eller DVD i USA. Dens skildring av plantasjearbeider onkel Remus viderefører en gammel rasistisk myte om at slaver var glade i bomullsfeltene.