Minnedag for Holocausts ofre – en guide til Holocaust på film

I dag er det den internasjonal minnedagen for ofrene for Holocaust. Konsentrasjonsleiren Auschwitz, med rundt 7.000 fanger, ble befridd 27. januar 1945 av sovjetiske tropper og derfor har FN valgt denne datoen for å minnes ofrene for Holocaust. Her er en guide til Holocaust på film. 

I år er kanskje dagen enda mer aktuell med filmen Den største forbrytelsen på kino. I Norge bodde det omtrent 2100 jøder og i oktober 1942 begynner arrestasjonen av alle jødiske menn over 15 år. I november sendes de arresterte med transportskipet D/S Donau med 529 jøder om bord på vei mot Auschwitz. Her kan du lese kinoanmeldeslen av Den største forbrytelsen som vår anmelder omtaler som «gripende og sterkt om det norske Holocaust».

Temaet Holocaust har blitt filmatisert helt siden slutten av andre verdenskrig og frigjøringen av konsentrasjonsleirene. Holocaust er en ubegripelig hendelse, men ved å se filmer om temaet kan man se konturene av og forstå nyanser av det som foregikk. En sak om de aller mest gripende filmene om temaet kan du lese i denne temasaken:  TOPP 10: Tidenes mest gripende Holocaust-drama

Det finnes mange filmer om Holocaust og de spenner fra påkostede Hollywood-produksjoner til europeiske filmperler. Mens Hollywood har et mer distansert forhold, hadde europeiske filmskapere en annen nærhet til Holocaust. I følgende temasak finner du ti kvalitetsfilmer om temaet du kanskje ikke har sett og informasjon om hvor du kan se dem: TOPP 10: De beste Holocaust-dramaene du ikke har sett.

Samtidig som de allierte gjennomfører rettsoppgjøret i etterdønningene av andre verdenskrig klarer titusener av nazistiske krigsforbrytere å flykte. Så begynner hevnlystne nazijegere å spore dem opp i rettferdighetens navn. Et bedre plot for spenningsfilm og TV-serier får du ikke. Her får du en temasak og oversikt over Topp 10: De beste filmene om nazijegere.