Reggie Kincer appears in Some Kind of Heaven by Lance Oppenheim, an official selection of the NEXT program at the 2020 Sundance Film Festival. Courtesy of Sundance Institute | photo by David Bolen. All photos are copyrighted and may be used by press only for the purpose of news or editorial coverage of Sundance Institute programs. Photos must be accompanied by a credit to the photographer and/or 'Courtesy of Sundance Institute.' Unauthorized use, alteration, reproduction or sale of logos and/or photos is strictly prohibited.

Strømming: «Some Kind of Heaven» – En himmelsk dokumentar

6

Midt i Florida finnes det en kuriøs miniatyr av den amerikanske drømmen slik den en gang var. Stedet kalles The Villages og er en slags fornøyelsespark for pensjonister som får gleden av å leve i en typisk amerikansk småby slik de husker det fra sin barndom.

Prosjektet har vist seg å bli rett så populært og i dag er det over 100.000 fastboende innbyggere fordelt over 13 forskjellige bydeler med hver sin spesielle stil. The Villages markedsføres som «en liten bit av paradis» og fremstilles som et utopisk lekeland for voksne, hvor det alltid er noe gøy å finne på. Men er det egentlig så fantastisk å bo der som reklamen skal ha det til?

Some Kind of Heaven (2020) 81min | Documentary | 15 January 2021 (USA) Summary: Behind the gates of a palm tree-lined fantasyland, four residents of America's largest retirement community, The Villages, FL, strive to find solace and meaning.
Countries: USALanguages: English

Dokumentaren tar for seg fire beboere i The Villages som alle har sitt å stri med. Vi møter den innesluttede enka på leting etter en ny mann å dele resten av livet med, en nyfrelst ekstrovert som har oppdaget gleden i ulovlig narkotika på sine eldre dager, kona hans som gjør sitt beste for å holde maska mens mannen blir stadig mer virkelighetsfjern, og en rynket rundbrenner på jakt etter rike kvinner. Alle sliter med å finne seg til rette i det rosemalte pensjonistsamfunnet og vipper på randen av fullstendig sammenbrudd.

Anstrengt glede

Det hjelper nok heller ikke at de utallige underholdningstilbudene pensjonistene kan velge mellom har en bismak av anstrengt glede. Fra shamanske trommeleker, til magedans, tennis matcher og mesterskap i roing, er det vanskelig å legge vekk følelsen av alt er et skuespill for å presse de siste grunkene ut av beboerne før de skal dø. Noen ganger blir det også sagt ganske så rett ut, som da det holdes kurs i å tilrettelegge sin egen begravelse.

I sterk kontrast til grumset som brygger under overflaten er det hele fremstilt med perfekte komposisjoner av maleriske landskap og bedårende musikk som får opplevelsen til å virke mer som en spillefilm enn en dokumentar. Den 25 år gamle regissøren Lance Oppenheim viser storslått talent og har skapt en brakdebut som lett kunne blitt forvekslet med et knakende godt drama fra en regissør med mye større pondus. Antakeligvis har han også fått noen pekepinner underveis fra Darren Aronofsky som er filmens produsent og sådan har hjulpet den unge regissøren til å bli en filmskaper med en lysende karriere foran seg.

Kan sees på: Youtube, Amazon, AppleTV, Google Play, Fandango med flere