– Befriende å spille robot

Det sier den amerikanske skuespilleren Alan Tudyk til Cinema.

Vi kjenner Tudyk fra serier og filmer som Doom Patrol, Rogue One: A Star Wars Story og Tucker & Dale vs. Evil. I den nye sci-fi-serien Resident Alien spiller 49-åringen romvesenet Harry, som etter å ha krasjet på jordkloden tar identiteten til en lege i en liten by i Colorado. Dette romvesenet har nemlig et hemmelig oppdrag på jorden!

– Jeg elsker sci-fi-sjangeren! Opp gjennom årene har jeg blitt godt kjent med denne sjangeren. Det jeg liker med Resident Alien er at den har et glimt i øyet. Jeg synes at mye av dagens science-fiction-filmer og -serier er altfor seriøse. Resident Alien er derimot en serie med mye komiske situasjoner og rare karakterer, forteller han på Zoom fra Canada.

Innspillingen stoppet opp

Som med så mange andre produksjoner det siste året ble opptakene av Resident Alien preget av pandemien.

–  Vi var nesten ferdig innspilt, og hadde vel bare noen uker igjen av opptakene. Alt så veldig bra ut. Men så kom pandemien! Hele produksjonen måtte derfor stoppe opp. Men i fjor høst fikk vi gjennomført opptakene av de resterende episodene. Det siste året har vært veldig trist og merkelig, men for mitt vedkommende kom det også noe godt ut av situasjonen.  Sammen med kona tilbrakte jeg mye tid i Vancouver i Canada under opptakene av Resident Alien. Vi ble såpass glad i denne byen at vi valgte å bosette oss her.

Foto: TV2

På spørsmål om han har noen likheter med romvesenet han spiller, ler han høyt. Men Tudyk vedgår at han kjenner seg delvis igjen i Harry.

– Harry kommer til et helt nytt sted. Han kjenner ingen og er en fremmed. Jeg tror vi alle har kjent på følelsen av å ikke passe inn. Selv husker jeg at jeg studerte til å bli hotellsjef i Texas da jeg var ung. Det var det som var planen. Men den egentlige drømmen var å bli skuespiller. Det var bare det at jeg ikke trodde jeg var god nok. Skuespill var lenge bare en hobby, selv om det var det jeg virkelig ønsket å satse på. Jeg følte meg ikke helt hjemme i hotellbransjen, sier han og utdyper:

– Det som skulle forandre alt var at skuespillerlæreren min så talentet mitt. «Du er mye flinkere enn de andre i klassen, så hvorfor skal bruke mye tid på å bli hotellsjef?», spurte hun meg. Det var da det gikk opp et lys og jeg fikk motet til å satse alt på skuespillerkarrieren. I dag -mange år senere – er jeg veldig glad for det valget jeg gjorde, sier han.

Erfaring fra Star Wars

Tudyk er kjent for sine mange robotroller, deriblant K-2SO i Rogue One fra 2016. Han kunne likevel ikke bare å kopiere tidligere prestasjoner i arbeidet med rollen i Resident Alien.

– Det var ikke akkurat noen ulempe at jeg har spilt roboter tidligere. Jeg har en helt spesiell erfaring. Men Harry likner ikke på de andre robotene. Han ser ut som et menneske, men er det ikke. Det var utrolig fascinerende og utfordrende å spille et romvesen som nettopp har landet på jorden. Noe av det jeg jobbet mye med, var å få han til å snakke og bevege seg på en spesiell måte. Det er tross alt første gang han opplever disse tingene. Måten han snakker på, er veldig ustrukturert og usammenhengende, mens gangen er veldig tilfeldig. Han har ett og ett steg – det er en veldig merkelig måte å gå på. Jeg måtte bruke kroppen min på en helt annen måte enn det jeg er vant til, ler han.

Tudyk som K-2SO i Rogue One.

Mye av inspirasjonen til Harry kom fra mange kjente filmkarakterer, forteller han.

– Jeg er veldig glad i usympatiske karakterer, men som man likevel blir glad i! Et eksempel er Sheriff Buford T. Justice i Smokey and the Bandit. Han er jo en slem, dum og rasistisk sheriff. Jeg tenker også på Roy Scheiders karakter i All That Jazz – Joe Gideon ligger med alle og er alt annet enn snill, men på en eller annen rar måte er han sympatisk og.

Likt av iraksk president

 

Tudyk har etter hvert fått en stor fanbase, og han pleier å møte sine mange fans på arrangementer over hele verden. Noen møter husker han mer enn andre.

– Jeg eelsker å møte fansen min. Det er mange hyggelige møter. Noen av fansene forteller ganske sterke historier, for eksempel at noen av filmene eller seriene mine har hjulpet dem i vanskelige tider. Sånne historier gjør stort inntrykk på meg. Det øyeblikket jeg kanskje husker best, er da en tidligere amerikansk soldat kom bort til meg og ønsket autografen min. Han tok frem en DVD av Firefly, en TV-serie jeg gjorde for mange år siden, og fortalte hvor han hadde fått tak i eksemplaret. Det viser seg at han hadde besøkt palasset til Saddam Hussein etter at det var tatt over at de amerikanske styrkene. Det var her han fant denne DVD-en. Det er helt utrolig at Saddam Hussein har sett meg på TV!

Resident Alien vises nå på TV Sumo.