Stockholms blodbad blir nordisk storfilm

Denne uken har SF Studios skaffet seg filmrettighetene til Snabba Cash-manusforfatter Maria Karlssons filmmanus om Stockholms blodbad.

Historien dreier seg om Kristina Gyllenstierna, som  forsvarte Stockholm da danskene invaderte byen i 1520. Gyllenstierna var midt i episenteret da Kalmarunionen falt og størstedelen og den svenske adelen ble henrettet av den danske kongen Christian II under Stockholms blodbad.

– Det er på tide å gi publikum en stor film – handling, svik, kjærlighet, maktkamp. Alt sammen med en gravid småbarnsmor i sentrum. Stockholms blodbad er akkurat det vi lette etter, og Marias utmerkede manus vil ikke skuffe noen. Vi ser frem til å ta publikum med storm!, Sier Yaba Holst, leder for Nordic Acquisition i SF Studios, i en pressemelding.

Kalmarunionen

Sverige inngikk fra 1389 i Kalmarunionen som omfattet hele Norden. Christian II var konge over Danmark-Norge og Sverige.

Stockholms blodbad var en rekke henrettelser som skjedde i tidsrommet fra 7. til 10. november 1520 etter kroningen av kong Christian II i Stockholm. Alle svenske adelsfamilier, deriblant Gustav Vasas foreldre ble kalt til Stockholm for å delta i kroningsfesten.

Etter tre dager med fest lot kong Christian II den 7. november 1520 alle portene til byen bli stengt og utlyste utgangsforbud. Blant de til sammen 94 personene som ble henrettet, inngikk en stor del av Sveriges høyadel.

Unik og makaber hendelse

Manuset er skrevet av Maria Karlsson som tidligere har skrevet manuset til Snabba Cash-trilogien. Manuset har vært en del av det svenske filminstituttets satsing på kvinnelig manusforfattere for utvikling av store filmprosjekter med store budsjetter.

– Det overrasker meg at ingen tidligere har laget en film om denne spektakulære, unike og fullstendig makabre hendelsen – en av de kanskje viktigste begivenhetene i nordisk historie. Det er «det virkelige røde bryllupet» – med Kristina Gyllenstierna, en 28 år gammel gravid fembarnsmor, i hovedrollen. Jeg gleder meg så mye til å ta dette manuset til kinolerret med SF Studios, sier Maria Karlsson.

Ervervelsen av rettighetene til Stockholms blodbad er en del av SF Studios investering i å produsere kommersielle og kvalitative spillefilmer for et nordisk og internasjonalt publikum. SF Studios har allerede pågående produksjoner av de nordiske storfilmene Utvandrerne og Margrete den første, som har premiere høsten/vinteren 2021.