HBO Nordic: «Just Mercy» – Solid rettssalsdrama om rasisme i sørstatene

5

Et vellaget drama om uskyldig dømte på dødscelle som var en av Barak Obamas favorittfilmer fra 2020.

«Just Mercy» fra 2014 er memoarene til den afroamerikanske advokaten Bryan Stevenson som jobbet for å få uskyldig dømte ut av fengsel. Hovedpersonen i boka, spilt av Jamie Foxx i filmatiseringen, er afroamerikanske Walter McMillian som ble dømt til døden for drapet på en 18 år gammel hvit kvinne. Michael B. Jordan spiller den unge og idealistiske varianten av advokat Stevenson i filmen Just Mercy (2019).

Rasistiske Alabama

Filmen fungerer som en reise for Bryan Stevenson. Han er nyutdannet fra Harvard i nord og kommer i 1987 til rasistiske Alabama i sørstatene. Med sin idealisme ønsker han å forsvare de som feilaktig har blitt dømt til dødsstraff. En av disse er Johnny D, spilt av Jamie Foxx, en trefeller som ble pågrepet og dømt for drapet på den 18 år gamle hvite kvinnen Rhonda.

Bryan behandles som de innsatte når han ankommer fengselet og filmen trykker raskt på alle emosjonelle knapper. Det er et drama som sakte, men sikkert, til tross for mye motgang, nøster opp i det som virkelig skjedde. Det er kombinasjonen et klassisk rettssalsdrama med de som kan miste alt ved å sitte på dødscellene.

Ripper opp i gamle sår

Bryan er utdannet og oppfører seg som en hvit mann, men i Alabama vil han møte motgang. Det er rasisme, urettferdighet og undersøkelsene ripper opp i et gammelt sår hos den hvite overklassen samtidig som han bygger håp for den sorte delen av samfunnet. Det er en klassisk fortellerteknikk hvor Bryan driver elegant etterforskning på hva som virkelig skjedde og det er både spennende og uvirkelig.

Just Mercy befinner seg blant de beste i denne typen sjanger og føles mer vellykket enn den relativt ferske The Trial of the Chicago 7 (2020) som dessverre mistet mye av sin slagkraft i humor. Både visuelt og i rolletolkninger er Just Mercy neddempet og i motsatt skala av de mange pompøse rettssalsfilmene vi har sett fra Hollywood. Som film er dette et svært aktuelt og viktig innspill i debatten mot rasisme og ikke minst dødsstraff.

Tilbydd gratis etter opptøyer

I kjølvannet av dødsfallet til afroamerikaneren George Floyd spredte voldelige opptøyer seg fra den ene til den andre byen i USA. Politivold førte til et enormt sinne og stor frustrasjon. Mens opptøyene sommeren 2020 raste som verst var Warner Bros. sitt bidrag å tilby Just Mercy gratis på strømmetjenesten i en måned. Målet var å la folk lære mer om rasismen som ødelegger samfunnet og være aktiv i nødvendige endringer.

Just Mercy kan strømmes på HBO Nordic nå.