(from left) Johanna Leonberger (Helena Zengel) and Captain Jefferson Kyle Kidd (Tom Hanks) in News of the World, co-written and directed by Paul Greengrass.

Netflix: «News of the World» – en klassisk og mild western

4

Tom Hanks debuterer i westernfilm som 64-åring, men det er hans 12 år gamle makker, Helena Zengel,  som stjeler showet.

Westernfilmer med storslåtte landskap er en sjanger som gjør seg aller best på det store lerretet, men her hjemme lanseres den rett i strømmestuen. For News of the World (2020) ble den verdensomspennende lanseringen stanset grunnet pandemien. Filmen fikk riktignok en kinolansering i hjemlandet USA, men kun av nødvendig årsaker for å kvalifisere seg til den kommende Oscar-utdelingen. Selv om News of the World (2020) er en svært habil westernfilm når den dessverre ikke kvalitetsmessig opp til tidligere Oscar-vinnere som Danser med ulver (1990) og Unforgiven (1992).

Et politisk stikk

News of the World (2020) 118min | Action, Adventure, Drama | 25 December 2020 (USA) Summary: A Civil War veteran agrees to deliver a girl, taken by the Kiowa people years ago, to her aunt and uncle, against her will. They travel hundreds of miles and face grave dangers as they search for a place that either can call home.
Countries: USA, ChinaLanguages: English, German

Filmen er basert på en fiksjonsroman av Paulette Jiles ved samme navn. Hun har basert karakterene på virkelige historiske personer, men historien er ellers fritt fortalt. Regissør Paul Greengrass har som vinner av Gullbjørnen i Berlin med Bloody Sunday (2002) og Oscar-nominasjon for United 93 (2006) vist at han behersker solide drama. Med Bourne-filmene har han også demonstrert dyktige ferdigheter innen hektisk actionfilm. Med News of the World kommer han med et politisk stikk til den forrige amerikanske presidenten.

Året er 1870 og vi befinner oss nord i Texas. Kaptein Kidd fungerer som en tidlig variant av nyhetsankeret og reiser fra småby til småby for å fortelle nyheter til et publikum mot en mindre pengesum. På vei mot neste by kommer han over en ung, blond og forlatt jentunge. Johanna snakker kun indianerspråket Kiowa da hennes familie ble massakrert av Kiowa-indianere og tok henne til seg. De to blir følgesvenner på en lang reise hvor kaptein Kidd skal finne hennes nærmeste familie.

En klassisk western

Johanna Leonberger (Helena Zengel) og kaptain Jefferson Kyle Kidd (Tom Hanks) i News of the World, regissert av Paul Greengrass.

Som et alternativ til predikantens formaning av guds ord, flokker publikum til kaptein Kidd for å høre hans annerledes preken med ord og nyheter fra fjerne steder. Det er en interessant vinkling til westernsjangeren og historien føles forfriskende. News of the World er ellers på alle måter en klassisk western. Vår protagonist er på en lang reise gjennom prærien med hest foran vognen og farer kan lure rundt hvert hjørne. Dog presenteres det i en episode tre menn med svært onde hensikter og hvor de jobber litt for innstendig for et kanskje tvilsomt mål.

Har du en forkjærlighet for westernsjangeren bør du lese denne temasaken med Topp 12: De beste westernfilmene i det nye millenniet

Styrer med jernhånd

Filmens tema spenner fra det mer forståelsesfulle synet på indianere til et slags metaforisk stikk til den tidligere presidenten Donald Trump. Som et slags ledd i valgkampanjen før jul kan man se filmens diktatoriske Mr. Farley, som styrer en by med jernhånd, som en lignende karakter. Han har et annerledes syn på nyhetsoppleseren Kidd og vil heller ha nyheter fra sin egenkontrollerte avis opplest. Et tredje tema er den økologiske kommentaren til rovdrift av jorden og nedslakting av bison.

Fotografiet i det åpne landskapet er spektakulært og vakkert. Settingen i småbyer, kostymer og rekvisitter er tidsriktig slik det skal være i en påkostet western av denne typen. Paul Greengrass har fanget essensen og laget et godt tilskudd til sjangeren. Tempoet er neddempet og balansert, stikk i strid med Greengrass sine mange filmer, men slik fremdriften skal være i denne sjangeren.

Zengel er et funn

Tom Hanks passer svært godt i denne sjangeren og det føles rart at det er hans første westernfilm. Dog har han uttalt at westernfilmer kommer sjelden og at han ikke tidligere har funnet et prosjekt som har passet ham.

Tyske Helena Zengel, som spiller Johanna, er et funn. Til tross for sin unge alder har hun litt skuespillererfaring, blant annet kunne man se henne i den hyllede Systemsprengeren som gikk på kino i 2019. Hennes karakter har dybde med flere lag og det er en glede å se henne på skjermen. Hun har allerede blitt Golden Globe-nominert for beste kvinnelige birolle og vi antar hun også får en Oscar-nominasjon.

Det skytes

For de med forkjærlighet til westernfilm hvor skyting utgjør et sentralt element, så kan man på betryggende vis også nevne at det er flere skyteepisoder i News of the World. Dog er actionscenene noe som kommer i mildere former og langt fra så ofte som sjangeren vanligvis byr på.

Man kan anta at distributøren og regissøren har blitt enig om en mer familievennlig film med bredest mulig publikumsappell og derfor har nok volden blitt tonet ned. Vi skulle gjerne ønsket at Greengrass var mer vågal og at News of the World hadde litt mer brodd, slik hans filmer pleier å ha.

News of the World hadde norgespremiere på Netflix 10. februar.