9 av de beste ungdomsfilmene

Det har blitt laget riktig mange filmer med videregående skole og snart voksen som inspirasjonskilde, og de fleste er intetsigende. Det finnes heldigvis noen gode unntak, og her har vi samlet noen av de aller beste.

1. The Breakfast Club (1985) 

Man kan selvfølgelig diskutere om dette er den beste filmen, men den topper listen siden filmen er den arketypiske moderne (amerikanske) ungdomsfilmen, og er en av de første filmene som tar livet på videregående på alvor.

Hovedpersonene hadde det for travelt med alt mulig annet enn pugging, lekser og stilskriving, noe som selvfølgelig er hverdagen for de aller fleste som går på videregående.

Det er selvsagt fristende å legge leksene til side, akkurat som gjengen i The Breakfast Club var gode til. Dog er videregående en utrolig viktig tid, og det er viktig at man får det beste ut av det – både sosialt og faglig. Trenger du litt hjelp til å bli best mulig forberedt til eksamener, eller trenger du rett og slett bare bedre artikler og notater til de fagene du er mest/minst interessert i, så kan du velge mellom mer enn 5000 rapporter, notater og analyser på dette nettstedet. Du kan for eksempel søke etter For Trykkefriheten – analyse, så kommer det opp en diktanalyse av Henrik Wergelands folkeopplysningsdikt fra 1840. 

2. Fucking Åmål (1998) 

Fantastisk svensk film om to unge jenters spirende seksualitet i en liten svensk bygd. Filmen var Lukas Moodyssons store kunstneriske og kommersielle gjennombrudd.

3. Kids (1995)

Denne filmen var voldsomt provoserende da den kom. De særdeles unge hovedpersonene hadde (ubeskyttet) sex, røykte hasj og drakk i en skala som ikke hadde blitt sett ufiltrert i samme grad før.

4. Rushmore (1998)

Mange av de beste regissørene har laget sine første store filmer i ungdomsgenren. En av dem er Wes Anderson som lagde denne perfekte, men dessverre noe oversette perlen om et utradisjonelt vennskap mellom Herman (Bill Murray) og Max (en ung Jason Schwartzman).

5. Juno (2007)

Sjarmerende liten film som var et gjennombrudd for både Ellen Page og Michael Cera. Ved et uhell blir unge Juno gravid, og det søte, sjarmerende paret må takle den store utfordringen, og ikke minst omverdenens vrede.

6. Superbad (2007)

Manuset er skrevet av Seth Rogen og Evan Goldberg, som har beskrevet at drivstoffet for samarbeidet deres var å skape noe som var motsatsen til Beverly Hills ‘90210’. Hovedpersonene i denne velplasserte tenåringsfilmen er også alt annet enn perfekte og vellykkede – til gjengjeld er de ganske så kåte.

8. The Graduate (1967)

Egentlig var Dustin Hoffman altfor gammel til å spille avgangsstudenten som ble involvert i en affære med den mye eldre Mrs. Robinson, kona til farens samarbeidspartner. Til gjengjeld demonstrerer Hoffman evnen til å fylle rollen som en ung mann som skal finne sin egen moralske og emosjonelle vei. 

9. Donnie Darko (2001)

Underfundig uavhengige film om den schizofrene Donnie (Jake Gyllenhaal), som prøver å manøvrere mellom bøller, ungdommelige forelskelser og hule voksenverdier i et dødelig småbysamfunn.