8 ting som pandemien har endret på i film- og kinoverdenen

Etter et år med koronastengte kinoer har både film- og kinoverdenen gjennomgått store endringer. Billettsalget på amerikanske kinoer i i fjor gikk ned med 82 prosent sammenlignet med 2019. Det har påvirket hele filmindustrien.

Hollywood skyter nå Down Under


I Australia har viruset stort sett vært under kontroll. Det gjør at landet tiltrekker seg filmskapere. Netflix, Disney Plus og Amazon skyter ikke i Hollywood, men i Australia. Ifølge byrået Ausfilm, som støtter internasjonale filmproduksjoner, er 37 amerikanske filmprosjekter blitt outsourcet til landet. Stjerner som Matt Damon og Nicole Kidman jobber nå i Down Under. Interessen fra Hollywood har gjort at landets incentivordning er blitt utvidet med 400 millioner australske dollar (2,5 milliarder kroner).

Fremveksten av strømmetjenester
Warner Bros. vil distribuere sine nye filmer ikke bare på kino, men også gjennom strømming. Minst 17 filmer vil samtidig bli utgitt på kino og på HBO Max-portalen i 2021, inkludert Judas and the Black Messiah, Sopranos-oppfølgelsen The Many Saints of Newark og superheltfilmen The Suicide Squad.

Kina dominerer kinomarkedet

For første gang i 2020 spilte to kinesiske storfilmer inn mer penger enn amerikanske filmer på kino. Krigsfilmen The Eight Hundred og en annen kinesisk produksjon, komedien Love You Forever, dro inn mer enn 2 milliarder dollar, ifølge Hollywood Reporter. I Kina er kinoene åpne, selv om de bare har en kapasitet på 50 prosent.

Kollaps i det amerikanske markedet
Billettsalget på amerikansek kinoer i 2020 er ned med 82 prosent samenlignet med 2019.Hollywood har opplevd økonomiske tap, og mindre høyprofilerte produksjoner er nå inne i racet før Oscar-utdelingen 25. april. Mange filmene kommer fra strømmetjenestene Netflix og Amazon.

Filmfestivalene i Berlin og Cannes flyttes


Berlin er den første av de store europeiske filmfestivalene som tradisjonelt finnes sted i februar begynnelsen av februar. Nå blir det en digital bransjefestival i mars med en konkurransedel mens prisutdelingen er planlagt i juni, da Berlin-publikummet kan se filmene. Men bare hvis pandemien slipper noe av grepet .

Filmfestivalen i Cannes, som skulle vært arrangert i mai, er utsatt med to måneder, til 6. – 17. juli 2021. I 2020 ble den avlyst på grunn av pandemien. Arrangørene publiserte bare en liste med 56 filmer som de inkluderte i det offisielle utvalget og holdt en symbolsk «minifestival» i oktober.

James Bond i oktober


Det siste James Bond-eventyret, No Time to Die, ble utsatt på nytt på grunn av koronaviruspandemien. Kinopremier skal nå være 8. oktober 2021, ifølge det amerikanske produksjonsstudioet MGM. Det som sannsynligvis er Daniel Craigs siste utflukt som 007 har blitt putsatt mede mer enn ett år.

Filmer på venteværelset
Filmåret 2021 vil være annerledes. Mange filmutgivelser er utsatt på grunn av stengte kinoer. I tillegg til den nye Bond-filmen er blant annet Marvel-filmen Black Widow med Scarlett Johansson samt oppfølgeren til Top Gun med Tom Cruise satt på vent.

Koronavirus dokumentarer
Allerede i 2020 kom dem første dokumentarer om utbruddet av pandemien i Wuhan. Nå kommer et nytt bidrag i 2021. In the same Breath av Nanfu Wang (Land of Only Children) forteller om feilinformasjon fra de kinesiske og amerikanske regjeringers side med hensyn til COVID-19.