«Raya og den siste dragen»

4

Da er endelig tiden kommet for en ny animert Disney film som ikke er en oppfølger! Den forrige var Moana som kom i 2016 så det begynner å bli noen år siden.

Sluppet direkte på Disney plus på grunn av visse omstendigheter i verden, og man må betale ekstra for å se den. Den er såkalt premium innhold så det holder dessverre ikke å ha et abonnement. En ny Disney film er likevel noe å feire, og noe å se frem til.

Det er deilig å se Disney endelig skape noe nytt med Raya og den siste dragen. En ny verden vi kan sette tennene i. Nye karakterer vi kan bli kjent med. Nye komplekse følelser kokt ned til et Disney univers. Problemet er nesten at det er for mye å sette tennene i.

Den er episk, og fryktelig ambisiøs i hva den vil fortelle, men dessverre får den det ikke helt til. Det er likevel ekstremt mye å like her.

Proppfull med informasjon

Raya and the Last Dragon (2021) 114min | Animation, Action, Adventure | 5 March 2021 (USA) Summary: In a realm known as Kumandra, a re-imagined Earth inhabited by an ancient civilization, a warrior named Raya is determined to find the last dragon.
Countries: USALanguages: English

Raya og den siste dragen er en post-apokalyptisk film i en fantasiverden. Det første som treffer meg er hvor mye forhistorie filmen vil fortelle for å gi oss det vi trenger å vite i dette universet. Hvordan verdenen fungerer, hvordan de som lever i den fungerer, konflikten som var, og hva som skjedde med dragene og ja. En haug mer. Det er til å bli andpusten av. Og den raser gjennom alt det her, før vi blir kastet inn i hovedhistorien. Og selv der stopper den ikke opp. For da må den raskt starte konflikten i selve filmen.

Det er null tid å miste. Den vil gjøre så enormt mye, og den ofrer de øyeblikkene som gjør at vi bryr oss. Som gjør at vi blir investert i karakterene. Det tar ikke lang tid før alt går til helvete og filmens eventyr begynner. Det er vanskelig å bli ordentlig investert i karakterene, universet eller konflikten når den ikke tar seg tid til å ta innover seg hva som faktisk skjer. Den bare forter seg til neste nye greie.

Karakterene faller litt bort

Raya er den eneste karakterene vi kommer oss litt inn på. Hun er kul, men hun mangler litt dybde. Det er ikke så mye å hente, bortsett fra at hun er en kul dame som er veldig god til å sloss og har et kult sverd. Av og til er det alt man trenger. Og hun er en karakter man gjerne vil følge mer.

Alle andre karakterene faller litt bort. Det er fint at de prøver å unngå tradisjonell gode mot onde klisjeer og at ting er litt mer komplisert, men i spurten for å komme til slutten så glemmer de å gjøre  bruke de. Med unntak av Raya, kan jeg omtrent ikke huske hva de andre karakterene heter. Kanskje jeg er glemsk, men mistenker at det har mer med at ingen gir spesielt mye inntrykk.

Bortsett fra dragen da. Hun er en artig liten skrue.

I Raya og den siste drage er det mye som skal skje. Det er en eventyrfilm. Det en reise med oppdrag som må gjøres før de kan løse problemet de finner seg i. Det er bare veldig mye som skal gjøres, og mange steder å reise til, så man får lite tid på hvert sted, så selv om de åpenbart har prøvd å skape en detaljert verden, så lar de oss ikke få lov til å nyte den.

Fortsatt Disney, så fortsatt underholdende

Det er fortsatt en Disneyfilm og den har en underliggende kvalitet som bare Disneyfilmer klarer å ha. Og det er jo tross alt en heseblesende fantasy-film med drager og kampsport! Det er jo iboende underholdende!

At filmen er nesten to timer lang og fortsatt føler som den rusher er kanskje ikke et så godt tegn. Den virker mer opptatt av å vise mest mulig og lar oss ikke få muligheten til få dypdykke i dette universet og karakterene.

Filmen er en reise, hvor det plukkes opp diverse karakterer underveis som blir viktig når vi kommer til klimakset, men vi får ikke veldig mye tid til å oppleve disse karakterene sammen og utviklingen av relasjonen mellom de. Det er jo ikke nødvendigvis alltid det trengs for å lage en underholdende film, men den relasjonen blir viktig for selve plottet, så det mister litt effekt.

Det er en utrolig vakker film. Spesielt vannet ser aldeles nydelig ut. Det er som nevnt kul slåssing. Det er mer kampsport og det er fint animert.

Jeg er glad i Disney, og dette er bedre en mye annet. Men etter å ha vært på topp en liten stund nå, og etter Pixars Sjel og den irske filmen Wolfwalkers klarer ikke denne å måle seg.

Men en middelmådig Disneyfilm er fortsatt mye bedre en det meste annet.

Som ren underholdning tror jeg den vil treffe. Det er en eventyrfilm. En fantasy-film, og har kule sekvenser, og en kul verden. Jeg mistenker den kanskje er litt for lang for de minste og kanskje litt for heseblesende for er vanskelig å komme ordentlig inn i den.