Small Axe - episode Mangrove

Steve McQueens Small Axe har fått visningsdato på NRK

12 Years a Slave-regissør Steve McQueens fem filmer om rasisme, politivold og diskriminering kan snart sees på NRK.

Steve McQueen er en av Storbritannias mest anerkjente regissører. Han gjorde seg bemerket med debutfilmen Hunger (2008) hvor han vant debutprisen Camera d’Or ved filmfestivalen i Cannes. Siden laget han den svært kritikerroste Shame (2011) og begge filmene hadde Michael Fassbender i hovedrollen. Så kom hans store gjennombrudd med 12 Years a Slave (2013) som var en svært gripende historie basert på de sanne hendelsene til afroamerikaneren Solomon Northup som i 1841 ble lurt i en felle og solgt som slave.

Steve McQueen har jobbet på et svært ambisiøst prosjekt siden 2014 kalt Small Axe, en samlebetegnelse på fem filmer. Felles for alle de fem historiene er at de foregår blant Londons svarte befolkning i løpet fra 1960- til 1980-tallet, og berører temaer som rasisme, politivold og diskriminering, og hvordan dette har formet den svarte befolkningen i London

Vises på NRK

På passende vis, 30 år etter den brutale politivolden mot Rodney King 3. mars 1991 slippes alle fem filmene. Du kan se de på NRK TV fra 11. mars. Slik presenteres filmene hos NRK:

Mangrove: Naboer, aktivister, intellektuelle og kunstnere flokker til Franks vestindiske restaurant i Notting Hill. Men de får ikke fred for politiet.

Lovers rock: Ikke alle er velkomne på nattklubbene på 1980-talet i London. Men frihet og kjærlighet kan finnes på privatfester også, til romantiske reggaerytmer.

Education: Tolv år gamle Kingsley blir overført til en spesialskole. Da avdekker en gruppe kvinner hvordan uoffisielle retningslinjer diskriminerer svarte barn.

Axel Wheatle: Fra oppveksten på et beryktet barnehjem via fellesskapet i musikk til fengsling etter opprøret i Brixton, 1981. Dette er historien om Alex Wheatle.

Red, white and blue: Ein ung, svart mann ser faren bli utsett for politivald, og går sjølv inn i politiet for å kjempe mot rasismen frå innsida. Men det kjem til å koste.